Çəki artımına aparan beş yumurta bişirmə səhvi

07:29 - 19 Noyabr 2025 - DİGƏR

Bir diyetoloq çəki artımına səbəb olan beş yumurta yemək səhvini sadalayır.
Yumurta ideal arıqlama qidası hesab olunur, lakin hətta bu sağlam səhər yeməyi belə bədən quruluşunuzu nəzərəçarpacaq dərəcədə poza bilər.
Hər şey onları necə bişirdiyinizdən və nə ilə birləşdirdiyinizdən asılıdır. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Lyubov Jukovskaya yumurta yeməklərini "kalori tələsinə" çevirən və çəki artımına səbəb olan beş ümumi səhvi bölüşür.

Yumurtaların həddindən artıq bişməsi
Ən çox yayılmış səhvlərdən biri həddindən artıq bişirmədir. Qaynadılmış yumurtanın kənarlarının xırtıldaması və ya bərk qaynadılmış yumurtanın sarısının yaşılımtıl-boz olması həddindən artıq bişirildiyinizin əlamətidir.

Həddindən artıq qızdırıldıqda, yumurtadakı yağlar və xolesterol oksidləşir ki, bu da bədəndə iltihabı tetikleyebilir və ürək xəstəliyi riskini artıra bilər. Bundan əlavə, görmə və beyin üçün vacib olan dəyərli vitaminlər (B12) və antioksidantlar (lutein və zeaksantin) məhv olur.

Çiy və ya az bişmiş yumurta yemək
Bəziləri çiy yumurtaların daha sağlam olduğuna inanır və onları smuzilərə və ya evdə hazırlanmış mayonezə əlavə edirlər. Lakin bu təhlükəlidir:
Çiy yumurta yemək salmonella riskini xeyli artırır, çünki bakteriyalar həm qabıqda, həm də yumurtanın içərisində ola bilər. Bu, xüsusilə yaşlılar, hamilə qadınlar və zəifləmiş immunitet sistemi olan insanlar üçün təhlükəlidir.

Sərt Qaynadılmış Yumurtaların düzgün saxlanılmaması

Bişmiş yumurtalar otaq temperaturunda uzun müddət saxlanılmamalıdır, çünki Salmonella və Listeria kimi təhlükəli bakteriyalar isti temperaturda sürətlə çoxalır.
Salmonella və Listeria kimi patogenlər xüsusilə 5°C ilə 60°C arasında (sözdə "təhlükə zonası") sürətlə çoxalır. İsti temperaturda saxlanılan sərt qaynadılmış yumurtalar bir neçə saat ərzində yemək üçün təhlükəli hala gələ bilər.
Sərt qaynadılmış yumurtaları saxlamaq üçün ən yaxşı yer soyuducudur.
Çatlamış və ya müddəti bitmiş yumurtaların istifadəsi
Qabıqdakı kiçik bir çat belə bakteriyalar üçün bir qapıdır. Müddəti bitmiş yumurtalar, normal görünsələr belə, təhlükəli ola bilər.
Buna görə də bişirməzdən əvvəl həmişə yumurtaları çatlara görə diqqətlə yoxlayın.
Yumurtanın təravətindən əmin deyilsinizsə, tez bir test edə bilərsiniz: sadəcə yumurtanı hamar bir səthdə fırladın. Fırlanan zaman təzə yumurta tez dayanacaq, xarab olan isə uzun müddət fırlanacaq.
Zərərli yağlarla qızartma
Yumurta dəyərli bir qidadır, lakin onların sağlamlığa faydaları birbaşa onları bişirdiyiniz yağdan asılıdır. Təhlükə yüksək temperaturda əsl zəhərə çevrilən ucuz təmizlənmiş yağların (kanola, soya, günəbaxan) istifadəsindədir.
Qızartma zamanı bu cür yağlar: "tüstü nöqtəsinə" çatdıqda təhlükəli kanserogenlər buraxır, trans yağlar və zəhərli birləşmələr əmələ gətirir ki, bu da bədəndə xroniki iltihabı tetikleyebilir.

Xəbər xətti