Havalar isindikcə manqal mövsümü də başlayıb. Mütəxəssislər, xüsusilə isti havalarda uyğun şəraitdə saxlanmayan ətlərdə bakteriya böyüməsinə diqqətli olmaları, ətin çox yüksək temperaturda yandırıcı və ya çox kömürləşəcək şəkildə bişirilməməsi ilə bağlı xəbərdarlıq edir.
Kömürlənmiş ətin tez-tez istehlakı mədə və bağırsaq sağlamlığına mənfi təsir göstərsə də, yalnız zülalla zəngin bir pəhriz qaraciyəri gərginləşdirə bilər. Yüksək temperatur toyuq kimi zülalla zəngin qidalarda salmonella kimi zərərli bakteriyaların sürətlə çoxalmasına səbəb ola bilər. Mütəxəssislər sağlam manqal həzzi üçün ətin yaxşı bişirilməsinin, tərəvəzlərin yaxşıca yuyulmasının və balanslaşdırılmış menyunun yaradılmasının vacib olduğunu vurğulayırlar.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, qastroenteroloq Bilal Toka diqqət edilməsi lazım olan məsələlərlə bağlı xəbərdarlıq edib.
"İsti havalar xüsusilə yüksək proteinli ətlərdə, xüsusən də toyuqda bakteriyaların böyüməsi üçün çox uyğun mühit yarada bilər. Ona görə də ətin uyğun şəraitdə saxlanması, isti havada uzun müddət qalmaması üçün marinat etdikdən sonra da uyğun şərtlərdə saxlanması vacibdir. Buna diqqət etməsək, xüsusilə toyuq ətində salmon kimi müxtəlif bakteriyaların böyüməsinə səbəb ola biləcək bəzi bakteriyaların böyüməsi üçün uyğun mühit yarana bilər.
“Həddindən artıq bişmiş, kömürlənmiş ətləri turşu və kolbasa ilə birlikdə istehlak etmək mədə və bağırsaq xəstəliklərinə, mədənin selikli qişasının zədələnməsinə, bağırsaqlarda polip əmələ gəlməsinə və zaman keçdikcə onu bir dəfə yeməklə deyil, davamlı olaraq bu şəkildə yeməklə səbəb ola bilər. Mədə səthinin və şiş inkişafına meylin meydana gəlməsi Yenə daha az tərəvəz, xüsusilə manqalda bişmiş həddindən artıq yandırılmış protein ehtiva edən qidalar da qəbizlik kimi müxtəlif bağırsaq problemlərinə səbəb ola bilər."
Manqal edərkən ilk növbədə manqalda istifadə olunacaq ət və ya digər tərəvəzləri yaxşıca yuyub, ətin uyğun şərtlərdə saxlanmasının vacibdir.
Çünki isti hava bir çox bakteriyaların çoxalması üçün əlverişli mühit yaradır.