Ağ və buğda çörəyi arasındakı fərq nədir

09:00 - 3 Dekabr 2025 - DİGƏR

Hər bir çörəyin öz qida dəyəri var.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Lauren Manaçer Prevention jurnalına buğda və ağ çörəyin arasındakı fərqi izah edib.
Buğda çörəyi tez-tez tam taxıl tərkibinə görə təriflənir, yəni daha yüksək səviyyədə lif, vitamin və minerallara malikdir. Digər tərəfdən, ağ çörək yumşaq teksturası və uzun raf ömrü ilə tanınır, lakin tez-tez emal zamanı qida maddələrini itirir.

Ağ çörək təmizlənmiş dənli bitkilərdən hazırlanır, yəni kəpək və rüşeym emal zamanı çıxarılır. Bu təmizləmə prosesi daha yumşaq tekstura ilə nəticələnir, lakin lif və B vitaminləri və dəmir kimi əsas qida maddələrini azaldır.
Lif
Tam taxıl çörəyi bütün buğda dənli bitkisini - kəpək, rüşeym və endospermi ehtiva edən undan hazırlanır. Bu, ona daha yüksək lif tərkibi verir ki, bu da həzmə kömək edir və daha uzun müddət tox hiss etməyinizə kömək edir.

Lakin, qeyd etmək vacibdir ki, bütün "buğda" çörəkləri eyni dərəcədə yaradılmır. Bəzi buğda çörəyi növləri təmizlənmiş və tam taxıl qarışığından hazırlanır.
"Nutrients" jurnalında dərc olunan məlumatlara görə, tam taxıl yemək sağlamlığı dəstəkləyə bilər, məsələn, müəyyən xərçəng növlərinin riskini azaltmaq və ürək sağlamlığını qorumaq.

Ağ çörək
Ağ çörək tez-tez pis qiymətləndirilsə də, bəzi insanlar üçün balanslı qidalanmada hələ də yeri var. Birincisi, ağ çörək daha az lif ehtiva edir və bu da qıcıqlanmış bağırsaq sindromu (QBS) və ya mədə problemləri olan insanlar üçün həzmi asanlaşdırır.

Bundan əlavə, ağ çörək tez-tez folat kimi qida maddələri ilə zənginləşdirilir ki, bu da hamilə qadınlar üçün dölün inkişafını dəstəkləmək üçün xüsusilə vacib ola bilər. Daha yumşaq dadı və daha incə teksturası onu uşaqlar və ya tam taxıl çörəyini çox sıx və ya dadsız hesab edən pəhriz məhdudiyyətləri olan insanlar üçün daha yaxşı seçim edə bilər. Ağ çörək buğda çörəyi qədər qida baxımından zəngin olmasa da, yenə də tez bir zamanda enerji artıra bilər.

Eyni zamanda, bəzi dəlillər göstərir ki, çox miqdarda ağ çörəyin istehlakı sağlamlığa mənfi təsirlərlə əlaqələndirilir. Məsələn, "Frontiers in Nutrition" jurnalında dərc olunmuş məlumatlar ağ çörək istehlakı ilə infarkt və ya qeyri-sabit angina kimi kəskin koronar hadisələrin riski arasında potensial korrelyasiya göstərib.
Amerika Birləşmiş Ştatları Kənd Təsərrüfatı Departamentinin (USDA) məlumatına görə, bir dilim ağ çörəyin tərkibində:
79 kalori;
1 qram (q) yağ;
15 q karbohidrat;
0,8 q pəhriz lifi;
2,7 q protein var.
Buğda çörəyinin faydaları

Tam taxıl tərkibi sayəsində buğda çörəyi həzmə kömək edən və qan şəkərinin sabit səviyyəsini qorumağa kömək edən pəhriz lifi mənbəyidir. Lif həmçinin xolesterolun aşağı salınmasında, buğda çörəyinin ürək üçün sağlam olmasında mühüm rol oynayır.

"Preventive Nutrition and Food Science" jurnalında dərc olunmuş məlumatlar göstərir ki, diabetli insanlar arasında 12 həftə ərzində gündəlik tam taxıl çörəyi yeyənlərdə qan şəkərinin daha yaxşı idarə olunması, xolesterol səviyyəsinin aşağı olması və daha sağlam lipid profili var. "Nutrition Journal" jurnalında dərc olunan digər məlumatlar göstərir ki, tam taxıl istehlakı 2-ci tip diabet, müəyyən xərçəng növləri və insult riskini azalda bilər.
Lifdən əlavə, buğda çörəyi ağ çörəkdən daha çox maqnezium, sink və E vitamini kimi qida maddələri ehtiva edir. Bu qida maddələri sümük sağlamlığını, immunitet sistemini və sağlam dərini təşviq edir.
USDA qeyd edir ki, tam taxıl çörəyinin bir dilimində aşağıdakılar var:
69 kalori;
0,9 q yağ;
12 q karbohidrat;
9 q pəhriz lifi;
3,6 q protein.

Xəbər xətti