Sarımsaq tez-tez təbii ürək qoruyucusu adlanır. O, qan təzyiqini yumşaq bir şəkildə aşağı salır, qan dövranını yaxşılaşdırır və qan damarlarını gücləndirir. Lakin maksimum faydanın sirri düzgün vaxtdadır.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, “Verywell Health”ə görə, sarımsaq səhər yeməyində, bədən aktiv olduqda və ürək-damar sistemini dəstəkləyən bioaktiv birləşmələri ən yaxşı şəkildə mənimsədikdə ən təsirli olur.
İmmunitet üçün
“Science Direct”ə görə, sarımsaq əzildikdə istehsal olunan allisin kimi bioaktiv birləşmələri ehtiva edir. Allisin müdafiədə mühüm rol oynayan makrofaqlar, limfositlər, dendritik hüceyrələr və eozinofillər də daxil olmaqla immun hüceyrələrinin funksiyasını yaxşılaşdırır.
Tədqiqatlar göstərir ki, acqarına sarımsaq yemək onun immunomodulyator təsirlərini artıra bilər. İmmun sistemini daha da dəstəkləmək üçün yeməklə birlikdə də istehlak edilə bilər.
Ürək sağlamlığı
Nutrients jurnalında sarımsağın bir neçə sağlamlıq faydası ilə əlaqəli olduğu bildirilir. Bunlara aşağıdakılar daxildir:
Qan təzyiqinin tənzimlənməsi - allisin birləşməsinin ürək-damar funksiyasına müsbət təsirləri artırır və qan dövranını yaxşılaşdırır.
Antioksidant xüsusiyyətləri - sarımsaq oksidləşdirici stress və iltihabla mübarizə aparmağa kömək edə bilən antioksidantlar ehtiva edir.
Səhər acqarına sarımsaq yemək ürək sağlamlığını dəstəkləməyə kömək edə bilər. Bu, sarımsaqda olan qida maddələrinin və antioksidantların faydalarını maksimum dərəcədə artırmağa imkan verir.
İltihab üçün
Antioxidants jurnalındakı məlumatlara görə, sarımsaq artrit kimi müxtəlif xəstəliklərlə əlaqəli iltihabı idarə etməyə kömək edə bilən iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik birləşmələr ehtiva edir.
Bundan əlavə, sarımsaq əlavələri oynaqlarda və əzələlərdə ağrı və sərtliyi aradan qaldırır və effektiv iltihab əleyhinə rolunu daha da dəstəkləyir.
Naharla sarımsaq yemək iltihabı azaltmağa və rahat bir gecə yuxusunu təşviq etməyə kömək edə bilər.
Həzm və bağırsaq sağlamlığı üçün
MDPI bildirir ki, sarımsaq həzmə və bağırsaq sağlamlığına əhəmiyyətli təsir göstərir. Balanslı bağırsaq mikrobiomu üçün zəruri olan faydalı bakteriyaların böyüməsini stimullaşdıran prebiotik kimi çıxış edə bilər.
Sarımsağın antimikrob xüsusiyyətləri allisinə aiddir, bu da faydalı bakteriyaların böyüməsini təşviq edərkən zərərli bakteriyaların böyüməsini azalda bilər.
Yeməklərə sarımsaq əlavə etmək həzmi yaxşılaşdıra və bədənin qida maddələrinin udulmasını artıran fermentlər istehsal etməsinə kömək edə bilər.
Kim bundan çəkinməlidir?
Mümkün yan təsirlərə ağız qoxusu, qarın nahiyəsində narahatlıq və ürəkbulanma daxildir.
Aşağıdakılar varsa, sarımsağı qəbul etməyin:
sarımsaq allergiyası
qastroezofageal reflüks xəstəliyi (QERX)
qıcıqlanmış bağırsaq sindromu
qan durulaşdırıcı dərmanlar qəbul etmək.