Yapon alimləri qida rasionunda böyük səhv tapıblar

07:25 - 23 İyun 2025 - Cəmiyyət

Yapon səhiyyə mütəxəssisləri xərçəngin inkişafında qidada sıx bağlı olan ümumi faktoru müəyyən ediblər.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, məlum olub ki, kişilərin qida rasionunda karbohidratların qeyri-kafi miqdarı xərçəngə tutulma riskini artıra bilər.

Son araşdırmalar göstərir ki, problemin kökü karbohidratlar və yağlar arasındakı balanssızlıqdadır. Bu nəticəyə 35-69 yaş qrupunda olan 45 mindən çox qadın və 35 minə yaxın kişinin sağlamlıq vəziyyətinin təhlilindən sonra gəlinib.

Müəyyən edilmişdir ki, kişilərin orqanizmində karbohidratların çatışmazlığı bəzi hallarda xərçəngin inkişafına təkan verə bilər.
"Müxtəlif amillərdən (xüsusən də xərçəng) vaxtından əvvəl ölüm riskinin artması pəhrizində karbohidratlardan alınan enerjinin 40%-dən azını təşkil edən kişilərdə müşahidə olunub. Karbohidratların növü önəmli deyil. Başqa sözlə, onlar kifayət qədər karbohidrat istehlak etmirdilər", - deyə həkimlər izah ediblər.

Kişilərə yağlı qidaların tərkibindəki yağlardan sui-istifadə etmək tövsiyə edilmir. Sağlam yağlar sağlamlığa zərər verməyəcək, ancaq karbohidratlı qidaların çatışmazlığına yol verməməlisiniz.

Həkimlərin fikrincə, cinsindən və yaşından asılı olmayaraq bir çox xəstəliklər qida maddələrinin disharmoniyası səbəbindən yaranır. Qida rasionunun balanslı olması və məhsulların təbii olması arzu edilir.

Xəbər xətti