Bir çoxumuz üçün qəhvə sadəcə bir içki deyil, səhər ritualı, oyanma üsulu və ya günün başlamazdan əvvəl sakit bir anıdır. Ancaq ilk yeməkdən əvvəl onu içməyə dəyərmi və təhlükəsizdirmi?
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Real Simple hər gün minlərlə insanı narahat edən acqarına qəhvə ilə bağlı bütün suallara cavab vermək üçün praktiki məsləhətlər və faydalı məlumatlar təqdim edib.
Təkmilləşdirilmiş diqqət. Kofein mərkəzi sinir sistemini stimullaşdırır. Diqqəti artırır, yorğunluqla mübarizə aparmağa kömək edir və hətta idrak funksiyasını yaxşılaşdırır.
Əhval-ruhiyyənin yaxşılaşdırılması. 200-250 mq kofein (1,5-2 fincan qəhvə) dozası əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıra və xüsusilə zəif yuxudan sonra yorğunluq hisslərini azalda bilər.
Həzmi stimullaşdırır. Qəhvə mədə turşusunu, mədəaltı vəzi ifrazını, öd ifrazını və yoğun bağırsağın hərəkətliliyini aktivləşdirir - beləliklə, səhər bağırsaq hərəkətlərini təşviq edə bilər.
Bəzi xəstəliklərin riskini azaldır. Daimi qəhvə istehlakı 2-ci tip diabet, Parkinson xəstəliyi, Alzheimer xəstəliyi və hətta bəzi xərçəng növləri riskinin azalması ilə əlaqələndirildi.
Faydalarına baxmayaraq, acqarına qəhvə içmək həmişə yaxşı fikir deyil.
Mədə yanması və narahatlıq. Qəhvə mədədə xlorid turşusu istehsalını stimullaşdırır. İçində qida yoxdursa, turşuluq selikli qişanın qıcıqlanmasına, turşu axınına və ya mədə ağrısına səbəb ola bilər. Bu, qastrit və ya xorası olan insanlar üçün xüsusilə vacibdir.
Stress hormonu kortizol. Kofein stress hormonu olan kortizol səviyyəsini artırır. Səhər artıq yüksəlirsə, əlavə stimullaşdırma narahatlığa, ürək dərəcəsinin artmasına və qan təzyiqində sıçrayışa səbəb ola bilər.
Əsəbilik və titrəmə. Əgər kofeinə qarşı həssassınızsa və ya onu yeməksiz çox istehlak edirsinizsə, əl titrəməsi, əsəbilik və ya hətta panik əlamətləri ilə qarşılaşa bilərsiniz.
Tatlandırıcılardan sonra hipoqlikemiya. Yeməksiz şirin qəhvə içmək qan şəkərinin kəskin artmasına, ardınca isə kəskin düşməyə və yorğunluğa səbəb ola bilər.