Mütəxəssislər "kif" kimi tanınan göbələk qrupunun xərçəng də daxil olmaqla insan sağlamlığına zərər verə biləcəyinə diqqət çəkirlər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, mütəxəssislər bir çox qidada əmələ gələn, adətən 'kif' olaraq bilinən göbələklərin verdiyi zərərlə bağlı xəbərdarlıq ediblər.
Bu göbələklər uyğun oksigen mühiti ilə qarşılaşdıqda və çirklənmiş qida ilə təmasda olduqda asanlıqla çoxalırlar. Ümumiyyətlə, biz bu göbələklərə daha çox rast gəlirik, xüsusən də bəzi qidalarda. Bunları ilk növbədə buğda, arpa, qarğıdalı kimi taxıl qrupunda görə bilərik.
Fıstıq, püstə, qoz və badam kimi qoz-fındıqda da görə bilərik. Süd məhsullarında və kakaoda bunu bir daha görə bilərik. "Bundan əlavə, uyğun mühitlər olduqda quru meyvələrdə intensiv inkişaf edə bilirlər" - kif göbələklərinin təbiətdə çox yayıldığını və çox asanlıqla çoxala bildiyinə diqqət çəkən mütəxəssis. Dr. Devrim Deniz deyir.
"Bunlar vəziyyətə, xüsusilə təmasda olduqları sistemə təsirlərinə görə dəyişə bilər. Tənəffüs sistemini təsir etdikdə, allergik xəstəliklər və astma arta bilər. Yenə mədə-bağırsaq sistemi vasitəsilə daxil olduqda, özofagus Xərçəng və qaraciyər xərçəngi, xüsusilə aflatoksinlə birlikdə inkişaf edə bilər, böyrəklərimizə təsir etdikdə, böyrək toksiklikləri meydana gələ bilər."
"Dərimizlə təmasda olduqda qıcıqlanma və allergik səpgilərə səbəb ola bilər. Hormonlarımıza təsir edə bilər.
Reproduktiv hormonlara təsir edə bilər və buna görə də məhsuldarlıq və çoxalma problemləri yarana bilər, sperma və yumurta keyfiyyəti pozula bilər. Dövrümüzün problemi olan piylənmə kimi şeylərə də təsir edir. Xüsusilə qarğıdalıda böyüyən göbələklər. Bunlar da çölyak xəstəliyinə görə son illərdə intensiv şəkildə istehlak edilir və buna görə də fumonisin zəhərlənməsi artıb”.
Çünki fumonisinlərin qida borusu xərçəngi və qaraciyər xərçənginə kanserogen təsirini müəyyən etmək üçün araşdırmalara başlanılıb. Fumonisinlərin heyvanlardan insanlara keçməsi çox aydın deyil, lakin süd məhsullarından aflatoksinin ötürülməsi var və biz diqqətli olmalıyıq.
Bu qidaları istehlak edərkən və saxlayarkən onların saxlanma şəraitinə və saxlama müddətinə diqqət etməli və buna uyğun istehlak etməliyik. Açıq şəkildə satılan qidalardan və ya saxlanması şübhəli olan qidalardan uzaq durmalıyıq.