Yağlı ət və piydən çox istifadə qaraciyərə zərərli təsir göstərir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, qastroenteroloq Valeriya Lomova qaraciyərin sağlamlığına mənfi təsir göstərən qidalardan danışıb. Onların arasında yağlı ət, piy, marqarin, yağ və kolbasa var.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, heyvan mənşəli yağlarla zəngin qidaların qəbulu ehtiyatlılıq tələb edir.
Bu kateqoriyaya donuz, quzu, ördək, qaz, həmçinin kolbasa, xəmir, tortlar, un məhsulları və fast food daxildir. Bu qidalar, həddindən artıq istehlak edildikdə, qaraciyəri həddindən artıq yükləyə bilər.
Qaraciyər üçün ən böyük təhlükə, həkimin qeyd etdiyi kimi, spirtdir. O, fibroz və ya siroz kimi ciddi fəsadlara səbəb ola bilən orqan hüceyrələrini - hepatositləri məhv edir.
Sağlam olan meyvələr belə, tərkibindəki fruktoza yüksək olduğu üçün həddindən artıq istehlak edildikdə zərər verə bilər.
Bu maddə qaraciyərin yağlı degenerasiyasına səbəb ola bilər. Lomovanın görə, sağlamlığı qorumaq üçün diyetə şəkərsiz giləmeyvə daxil etmək üstünlük təşkil edir.