Ət və qızardılmış kartofun birləşməsi ürəyə yükü əhəmiyyətli dərəcədə artırır, ürək-damar xəstəlikləri ehtimalını artırır.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, bunu terapevt, tibb elmləri namizədi İrina Baranova Telegram kanalında bildirib. Mütəxəssis belə yeməklərin xolesterinin, qan təzyiqinin və qan damarlarında iltihabi proseslərin artmasına səbəb olduğunu vurğulayır.
Onun sözlərinə görə, ən təhlükəli kulinariya kombinasiyalarından biri şəkər və trans yağlardır.
Onlar "pis" xolesterinin (LDL) yığılmasını və xroniki iltihaba səbəb olan və infarkt riskini artıran qlükoza səviyyəsini artırır.
Qırmızı ət, xüsusən də qızardılmış ət doymuş yağın yığılmasına kömək edir və onu qızardılmış kartofla birləşdirdikdə mənfi təsir daha da artır. Bu cür məhsullar, həkimin fikrincə, infarkt yarada bilər.
Digər zərərli pəhriz variantı hisə verilmiş ət və duzlu balıqdır. Bu qəlyanaltılarda mayenin tutulmasına, qan təzyiqinin artmasına və qan damarlarının zəifləməsinə kömək edən həddindən artıq miqdarda duz və konservantlar var.
İrina Baranova əlavə edib ki, duzlu və hisə verilmiş qidaların marinadlarla, məsələn, xiyarla birlikdə istifadəsi də ürək-damar xəstəliklərinin baş vermə ehtimalını artırır.
Duz və yağ qəbuluna nəzarət etmək infarkt riskini azaltmaq və ürək-damar sağlamlığını qorumaq üçün mühüm addımdır.