Son zamanlar adi qida məhsullarında gizlənən gizli təhlükələr haqqında həyəcan siqnalları getdikcə daha çox eşidilir.
Söhbət alternariatoksinlərdən - Alternaria cinsinin kif göbələkləri tərəfindən istehsal olunan zəhərli maddələrdən gedir. Bu göbələklər təbiətdə geniş yayılmışdır və buna görə də alternariatoksinlərin qida məhsullarına daxil olma riski kifayət qədər yüksəkdir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Viktor Tutelyov araşdırmanın nəticələrini Lenta.ru ilə bölüşərək bu problemi ətraflı şərh edib.
Dietoloqun rəhbərlik etdiyi araşdırmalara görə, bir sıra məhsullarda, o cümlədən, pomidor şirəsində yüksək konsentrasiyalı alternaria toksinləri aşkar edilib.
Hər gün pomidor suyu içməyin bədəndə bu toksinlərin yığılmasına səbəb olduğu aşkar edilib. Bununla belə, pomidor suyu təhlükənin yeganə “daşıyıcısından” uzaqdır.
Alternaria toksinlərinin nisbətən yüksək konsentrasiyası pomidor püresi, müxtəlif taxıllarda (arpa, yulaf, buğda), alma, günəbaxan və küncüt toxumlarında, həmçinin çili bibəri, qırmızı bibər və zəncəfil kimi bəzi ədviyyatlarda olur.
Üstəlik, bu toksinlər hətta bəzi növ uşaq qidalarında aşkar edilmişdir ki, bu da xüsusi narahatlıq doğurur.
Kiçik miqdarda alternaria toksinlərinin insan sağlamlığı üçün dərhal təhlükə yaratmır.
Ancaq kritik konsentrasiyaya çatdıqda, onlar bir sıra mənfi simptomlara səbəb ola bilər.
Alternaria toksinləri ilə təması tamamilə aradan qaldırmaq demək olar ki, mümkün deyil, çünki Alternaria cinsinin göbələkləri hər yerdə mövcuddur. Bununla belə, bir sıra ehtiyat tədbirləri görərək riskləri minimuma endirmək olar.