Hər şeyin artıqlaması zərərli olduğu kimi , duzdan çox istifadə insan sağlamlığına zərərlidir.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı tərəfindən tövsiyə olunur ki, gündəlik duz istehlakı, o cümlədən qida qəbulu 5 qramı (1 səviyyəli çay qaşığı və ya 1 yığın çay qaşığı) keçməməlidir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, mütəxəssis Doktor Edanur Köyceğiz duz olaraq da bilinən natrium xlorid (NaCl) yeməklərin hazırlanmasında və qidaların davamlılığının artırılmasında istifadə edilən mühüm maddə olduğunu vurğuladı.
Mütəxəssis duzun həddindən artıq istifadəsi normal təzyiqimizin yüksəlməsinə səbəb ola bilər. Əslində, tədqiqatlar göstərmişdir ki, hər 100 mlmol/gün duz istehlakı sistolik qan təzyiqinin (sistolik qan təzyiqi) 5,8 mmHg artmasına və diastolik qan təzyiqinin (diastolik qan təzyiqi) 3,8 mmHg artmasına səbəb olur. Bundan əlavə, həddindən artıq duz qəbulu böyrəklərdən kalsium ifrazını artırdığı üçün sümük quruluşuna mənfi təsir göstərərək osteoporoza (sümük itkisinə) səbəb ola bilər. Həddindən artıq duz istehlakı ürək-damar xəstəlikləri, xərçəng, böyrək xəstəlikləri və piylənmə kimi bir çox xəstəliklə də əlaqələndirilib.
Əldə edəcəyimiz qidalara duz əlavə etmək vərdişindən əl çəkməliyik. Təzə tərəvəzləri duz əlavə etmədən istehlak etməliyik. Beləliklə, duz əvəzinə tərəvəzin əsl dadından həzz almağımız mümkün olacaq. Yeməyimizə duz dad verməkdənsə, ədviyyatlara şans verməliyik.