Mətbəxdə göz yaşı tökə biləcək bir neçə şey var: isti tava yanıqları və ya təsadüfən bıçaq kəsilməsi.
Bununla belə, bizi çox az və ya heç bir fiziki zərər olmadan ağladan bir şey var: soğan doğramaq.
Soğanlar bir çox reseptlərin mühüm tərkib hissəsidir və turşu, karamelize, qızardılmış və hətta doldurula bilər.
Çox yönlü ləzzət və aromatına əlavə olaraq, soğan son dərəcə sağlamdır, ürək sağlamlığını təşviq edir və bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdırır.
Ancaq bütün faydalarına baxmayaraq, soğan hər dəfə əlimizə bıçaq götürəndə gözlərimizi yaşarır.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, “EatingWell” bunun niyə baş verməsi ilə bağlı sualı cavablandırıb və soğanla işləyərkən necə ağlamamağı izah edib.
Niyə soğan bizi ağladır
Soğanların göz yaşlarına səbəb olmasının əsas səbəbi kimyəvi tərkibidir. Bitkilər, xüsusilə soğan, kükürdü torpaqdan udur və onu kükürd tərkibli birləşmələr şəklində saxlayır.
Soğan doğrandıqda onun hüceyrələrinin bütövlüyü pozulur və bu birləşmələr onları uçucu kükürd molekullarına çevirən fermentlərlə reaksiya verir. Onlar havada olur və gözümüzə və burnumuza daxil olur, gözyaşı kanallarımızı qıcıqlandırır.
Soğanlar xüsusi bir yırtıcı maddə istehsal edir - lakrimasiyaya səbəb olan kükürd birləşmələrinin parçalanma məhsulu.
Bu agent gözlərlə təmasda olduqda, gözlərin səthində nəmlə reaksiyaya girərək az miqdarda sulfat turşusu əmələ gətirir və qıcıqlanmaya səbəb olur.
Kəsmə zamanı göz yaşlarını necə azaltmaq olar
Kəskin bir bıçaq istifadə edin
Qıcıqlanmanın təsirini azaltmağın ən asan yollarından biri soğanı iti bıçaqla doğramaqdır. Belə bir bıçaq hüceyrələrdən həddindən artıq miqdarda qıcıqlandırıcıları sıxmadan daha aydın şəkildə kəsir.
Kəskin bıçaq problemi tamamilə aradan qaldırmayacaq, lakin havaya buraxılan kükürd molekullarının miqdarını əhəmiyyətli dərəcədə azaldacaq.
Soğan soyudulmalıdır
Uçucu molekulların buxarlanmasını azaltmaq üçün soğanı dilimləməzdən əvvəl bir saat soyuducuda soyutmaq məsləhətdir.
Soyutma qıcıqlandırıcıları buraxan kimyəvi reaksiyaları ləngidir və onların miqdarını azaldır. Ancaq unutmayın ki, soğanı uzun müddət soyuducuda saxlamaq olmaz, çünki onlar dadını itirə və sulu ola bilər.
Sərinkeş
Qıcıqlandırıcıların təsirini azaltmağın başqa bir yolu ventilyatorun yanında işləməkdir. Onu elə yerləşdirin ki, uçucu maddələri sizdən uzaqlaşdırsın.
Bu, qıcıqlandırıcını gözlərinizdən və burnunuzdan uzaq tutmağa və yırtılmanı minimuma endirməyə kömək edəcək.
Gözlərinizi qoruyun
Göz yaşlarından qorunmağın ən təsirli yolu gözlərinizi fiziki olaraq qorumaqdır. Soğan doğrayarkən qoruyucu eynək taxın, onlar qıcıqlandırıcının qarşısını alır və gözlərinizlə təmasda olmasını maneə törədir. Əgər siz müntəzəm eynək taxırsınızsa, onlar da gözlərinizi uçucu molekullardan qorumağa kömək edəcəklər. Bir az gülməli görünür, amma işləməlidir.
Beləliklə, soğan bilicisisinizsə, onları hər dəfə doğrayanda ağlamağa ehtiyac yoxdur.
Gözyaşardıcı birləşmələrin xoşagəlməz təsirini azaltmağa kömək edən bir çox təsirli yol var. Bu sadə məsləhətlər yemək prosesindən zövq almağa kömək edəcək.