Qara çörək ateroskleroz riskini azaltmaq üçün doymamış yağlarla zəngindir
Qara çörəyin tərkibində ateroskleroz riskini azaltmağa kömək edən doymamış yağlar var.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə endokrinoloq Mariya Kaloşina danışıb.
Ağ çörəklə müqayisədə qara çörəyin daha az işlənmiş tünd un dənələri səbəbiylə daha çox sağlam yağ var və daha yüksək yağlıdır.
Bu yağlar təkcə aterosklerozun inkişaf ehtimalını azaltmır, həm də insulin müqavimətini zəiflədir və bədəndəki iltihabi prosesləri aradan qaldırmağa kömək edir.
Kaloşina qəhvəyi çörəyin qida dəyərinə görə ağ çörəkdən üstün olduğunu da vurğulayıb: çovdar ununda pəhriz lifinin tərkibi yüksək dərəcəli buğda unundan təxminən iki dəfə yüksəkdir.
Pəhriz lifi sürətli doymağı təşviq edir, şəkərin udulmasını gecikdirir, artıq piyləri çıxarır və bağırsaq mikroflorasını dəstəkləyir. Eyni zamanda, endokrinoloq qeyd etdi ki, ağ un tam taxıl ola bilər, bu da onu faydalarına görə çovdarla oxşar edir.
Bununla belə, nəzərə almaq lazımdır ki, istehsalçılar tez-tez dadını artırmaq üçün qara çörəyə şəkər, məsələn, səməni və ya təbii inqrediyentlər əlavə edirlər. Tərkibində toxumların və qurudulmuş meyvələrin olması çörəyi daha da qidalı edir - əlavələri olmayan analoji çörəklə müqayisədə 50%.
Ağ və qara çörəyin kalori miqdarı təxminən eyni olaraq qalır.