Yeməkdən sonra çay içənlər DİQQƏT! Görün hansı xəstəliklərə səbəb olur...

05:57 - 21 Oktyabr 2024 - Cəmiyyət

Süfrələrin vazkeçilməz hissəsi olan çay həm qonaqpərvərliyin, həm də sosial ünsiyyətin simvoludur.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, ancaq araşdırmalar göstərir ki, yeməkdən dərhal sonra çay içmək müxtəlif sağlamlıq problemləri yarada bilər.

Çay ölkəmizdə təkcə səhər yeməyində deyil, nahar fasilələrində, dostlarla görüşlərdə də istehlak edilən içkidir. Yeməkdən sonra çaydan həzz alanlar da var.
Ancaq bu vərdiş göründüyü qədər günahsız deyil. Mütəxəssislər xüsusilə yeməkdən sonra çay içməyin bəzi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcəyini vurğulayırlar.

Açıqlamalara görə, yeməkdən sonra içilən çay həm həzmsizliyə səbəb ola bilər, həm də orqanizmin dəmirin udulmasını azalda bilər.
Məlum olduğu kimi, çay yarpaqlarının tərkibindəki taninlər qida vasitəsilə alınan dəmiri bağlayır və onun sorulmasına mane olur. Bu, zamanla dəmir çatışmazlığına və anemiyaya səbəb olur.

Digər tərəfdən, çox çay istehlakı da baş ağrılarına və xroniki yorğunluğa, o cümlədən əzələ toxuması problemlərinə səbəb olur.
Yeməkdən ən azı yarım saat sonar için
Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, çay yeməkdən ən azı yarım saat sonra içilməlidir.

Səhər yeməyində yağlı qidalarla çay içməyin
Bundan əlavə, səhər yeməyində yağlı qidalarla çay içməmək tövsiyə olunur. Mütəxəssislər həzmi dəstəkləyən xüsusiyyətlərinə görə yaşıl çay və bitki çayını yeməkdən sonra qəbul etməyi məsləhət görürlər.
Digər tərəfdən, qara çay antioksidan xüsusiyyətləri sayəsində diqqəti cəmləməyə kömək edir.
Bundan əlavə, şəkərsiz çayın qan şəkərinə faydalı təsirləri aşkar edilmişdir. Digər tərəfdən çox çay istehlak etmək; Bu, yalnız stress, narahatlıq və narahatlıq yaratmır, həm də yuxusuzluğa səbəb olur.

Çayın sidikqovucu təsiri var. Yəni çox çay içmək orqanizmdə su balansını pozur və susuzluğa səbəb olur.
Artan kofein qəbulu ürək döyüntüsünü artıra və çarpıntılara səbəb ola bilər. Bu təsir xüsusilə kofeinə həssas olan şəxslərdə daha qabarıq ola bilər.

Xəbər xətti