Hansı çörək faydalı, hansı zərərlidir? Saxlanma qaydası…

08:12 - 18 Oktyabr 2024 - Cəmiyyət

Bir çox insanlar hələ də çörəyin zərərli olduğu mifinə inanırlar, lakin klassik çörəkdə zərərli heç nə yoxdur.
 Adətən bu, yalnız un, su, yağ, şəkər, duz və mayadır. Belə bir məhsulun kalori miqdarı da çox yüksək deyil: 100 qrama təxminən 250-300 kkal.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Tibb elmləri namizədi, qastroenteroloq, Hemotest laboratoriyasının eksperti Yekaterina Kaşux Life.ru saytına hansı çörəyin ən sağlam, hansının zərərli olduğunu deyib.

Onun sözlərinə görə, tam taxıl çörəyi sağlamlıq üçün ən böyük fayda verir.
Taxılın bütün hissələrini ehtiva edən undan hazırlanır: qabıq, mikrob və endosperm.

Tam taxıl çörəyi lif, B vitaminləri, maqnezium, selen, dəmir və digər elementləri saxlayır.
Tərkibindəki yüksək lif sayəsində belə çörək həzmi dəstəkləyir, qəbizliyin qarşısını alır, ürək və damar xəstəlikləri riskini azaldır.
O, həmçinin daha uzun müddət toxluq hiss etməyə kömək edir, bu da iştahınızı idarə etmək və sağlam çəki saxlamaq deməkdir.

 Hər gün çörək yemək qadağan deyil, əsas odur ki, ümumi pəhriz müxtəlifdir və digər qida qruplarını ehtiva edir, sonra çörək sağlamlığa zərər vermədən ona uyğunlaşacaq - və 1-2 dilimdən çox yemək istəməyəcəksiniz.
Başqa bir sağlam çörək çovdar çörəyidir. Qan şəkərində qəfil sıçrayışlara səbəb olmur və uzun müddət doyurur.

Çovdar ununda lif, dəmir, maqnezium və amin turşuları var.
Kaşux qeyd edir ki, ən az sağlam seçim yüksək dərəcəli undan hazırlanmış ağ çörəkdir. Fakt budur ki, onun istehsalı zamanı taxılların qabığı çıxarılır və onunla birlikdə lif, vitamin və minerallar yox olur.

Belə çörək tez həzm olunur, qan şəkərində kəskin sıçrayışlara səbəb ola bilər və tez-tez kilo almağa kömək edir, çünki toxluq hissi ondan sonra tez yox olur və insan yenidən yemək istəyir.
Dondurucuda çörək öz toxumasını və qida xüsusiyyətlərini saxlayır. Dondurmaq üçün onu hissələrə kəsmək daha yaxşıdır ki, lazımi sayda dilimləri asanlıqla ala biləsiniz.
Çörəyin möhkəm teksturasını və dadını saxlamasını təmin etmək üçün onu otaq temperaturunda əritmək tövsiyə olunur. Buzunu əritdikdən sonra mikrodalğalı sobada bir az qızdıra bilərsiniz.
Çoxları çoxlu karbohidrat ehtiva etdiyi üçün çörək yeməkdən, xüsusən də ağ çörəkdən qorxur.
Ancaq bir norma var, ona əməl etsəniz, sağlamlığınızı qoruya bilərsiniz.

Xəbər xətti