Bal bəşəriyyətə məlum olan ən qədim qidalardan biridir. Hətta ən qədim incəlik demək olar. Onun qeydlərinə mifologiyada, dini mətnlərdə və arxeoloji tapıntılarda rast gəlinir. Daddan əlavə, bal çox sayda faydalı xüsusiyyətlərə malikdir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Etnologiya və Antropologiya İnstitutunun Qafqaz şöbəsinin elmi işçisi, Synergy Universitetinin müəllimi Tənzilə Çabiyeva RuNews24.ru ilə eksklüziv söhbətində bu məhsul haqqında fikirlərini bildirib.
“Balın xüsusiyyətləri insan orqanizminə geniş təsir spektrinə malikdir. Balın xüsusiyyətləri tövhid peyğəmbərlərinin və rəsullarının əməllərində qeyd olunur: baldan müalicə üçün istifadə edir, yemək kimi istifadə edir, müxtəlif yeməklərə və çörək məmulatlarına qatırdılar.
Rusiyada bal qızıla bərabər idi, buna görə də slavyanların mətbəxində bu qədər ənənəvi məhsulların görünməsi təəccüblü deyil. Balın tərkibində antioksidant və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik polifenolik birləşmələr var.
Bal bədəni xroniki iltihabdan qorumağa kömək edir, xərçəng, diabet və aterosklerozun qarşısını almaq üçün istifadə olunur. Baldan tez-tez virus və parazit əleyhinə istifadə olunur”, - deyə ekspert bildirib.
Əlavə edək ki, bal təbii enerji mənbəyidir, immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edir, həzmi yaxşılaşdırır, antibakterial və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir.
Bal xolesterinin səviyyəsinə müsbət təsir edir, təzyiqi və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır. O, həmçinin görmə qabiliyyətini qorumağa kömək edir, hüceyrələri sərbəst radikallardan qoruyur və bədənin ümumi sağlamlığını yaxşılaşdırır.