Ən yaxşı qarpızı seçmək üçün 8 MƏSLƏHƏT

07:42 - 17 İyul 2024 - Cəmiyyət

Bazarda və ya ərzaq mağazasında mükəmməl yetişmiş meyvə tapmaq həmişə asan deyil.
Bununla belə, düzgün qarpızı seçmək səy göstərməyə dəyər - həm dadına, həm də qida tərkibinə görə

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu abrədə Health yazıb.
Diyetoloq Mia Sinə görə, qarpız təxminən 92% sudan ibarətdir və onu nəmləndirici meyvə edir.
"O, həmçinin kalium və C vitamini də daxil olmaqla əsas qida maddələrini təmin edir. Kalium normal qan təzyiqini saxlamağa kömək edir, əzələlərin yığılmasına imkan verir və sinirlərin işləməsinə kömək edir. Vitamin C toxunulmazlıq və dəri sağlamlığı üçün vacibdir", - ekspert deyir.
Qarpızın tərkibində ona çəhrayı-qırmızı rəng verən və ürək sağlamlığına fayda verən təbii birləşmə olan likopen də var.
Şirin və ləzzətli qarpız axtarırsınızsa ekspert məsləhətlərini sınayın.

1. Formanı nəzərdən keçirin
Ərzaq mağazasında və ya bazarda qarpız alarkən simmetrik formaya malik qarpızı axtarın, çünki qeyri-adi formalar toxumasına və dadına təsir edə bilər.
Möhkəm olduğundan əmin olmaq üçün qabığını sıxa bilərsiniz. Yumşaq dəri onun artıq yetişdiyini və ya çürüməyə başladığını ifadə edə bilər. Uçları doldurulmalı və yuvarlaqlaşdırılmalıdır.
Əgər gövdə hələ də varsa, o, quru və bir qədər qəhvəyi olmalıdır - yaşıl gövdələr onun çox erkən yığıldığını və ləzzət və şirinliyin olmaması deməkdir.

2. Rəngə baxın
Qarpızın böyüməsi yalnız 90 gün çəkir və zirvəsində ən şirin olacaq. Qarpızın çölü tutqun olmalıdır - bu, qarpızın yetişdiyini göstərir. Parıldayırsa, yetişməmişdən əvvəl yığılıb.
Bundan əlavə, qarpız vahid rəngə malikdirsə, meyvə yetişmə və dad baxımından vahid olmalıdır. Nəzərə alın ki, qarpızlar məhsul yığdıqdan sonra yetişməyə davam etmir. Tağından qoparılan kimi yetişməyi dayandırırlar. Bu o deməkdir ki, qarpızı mağazadan evə gətirdikdən sonra yemək üçün bir neçə gün gözləsəniz, daha şirin olmayacaq.

3. Zolaqları yoxlayın
Qarpızınızın damarlarına baxın. Bu işarələr adətən çox şirin bir qarpız tapdığınızı göstərən yaxşı göstəricilərdir. Şəbəkələrin olması üçün onu hər tərəfdən yoxladığınızdan əmin olun. Böyük zolaqlar və ya "şəkər ləkələri" qarpızdan şəkərin sızdığını və qarpızın çox şirin olduğunu bildirir.
Şəbəkə bir az cəlbedici görünə bilər, lakin bu qəhvəyi damarlar və ya ləkələr tozlanmanın nəticəsidir, buna görə də nə qədər çox şəbəkə görsəniz, arı bir o qədər çox dəfə qarpızı tozlandırıb və meyvə daha şirin olacaq.

4. Sarı qarın axtarın
Qarpızın tarla ləkəsi olaraq da bilinən sarı qarnı, böyüyərkən yerdə yatdığını göstərir və yetişmə göstəricisidir. Bir tərəfdə böyük sarı sahə ləkəsi qarpızın tağda daha uzun müddət qaldığını bildirir. Daha kiçik və ya ağ görünən ləkə o qədər də yetişməmiş ola bilər.
Ləkə çox narıncıdırsa, bu, qarpızın artıq yetişdiyini ifadə edə bilər, ona görə də gözəl yağlı sarı rəng axtarın.

5. Ona toxunun
Qarpızı barmaqla vurun. Yetişmiş qarpız dərin səs çıxaracaq, həddindən artıq yetişmiş qarpız isə daha tutqun və ya daha yaltaq səsə malik ola bilər.
Boş səslənən qarpız suyunun bir hissəsini itirmiş ola bilər. Qarpızlar əsasən su olduğundan, meyvə şirin və təravətləndirici deyil, quru və ya dənli dadlı ola bilər.
Əgər vurmağınız daha yüksək səs çıxarırsa, bu, qabığın çox qalın olduğunu və meyvənin yetişmədiyini göstərə bilər.

6. Onu yüngülcə cızın
Qarpızın qabığını da cızaraq, yetişməsini müəyyən edə bilərsiniz. Xarici təbəqələr asanlıqla geriyə sürüşürsə və altında yaşıl-ağ rəng göstərirsə, qarpız yetişmişdir. Yetişməmiş birinin daha qaranlıq bir xətti olacaq.
Ərzaq mağazalarında satılan bütün qarpızlar istehlakçılara satılmaq üçün yerinə yetirilməli olan minimum şirinlik səviyyəsinə malikdir. Buna görə də, orada alsanız, ən azı bir az şirin qarpız tapacağınıza zəmanət verilir. Ancaq bəziləri digərlərindən daha şirin ola bilər.

7. Ağır qarpız alın

Bazarda, stenddə və ya ərzaq mağazasında qarpız götürəndə göründüyündən daha ağır hiss edilməlidir. Təəccüblü dərəcədə ağır qarpız onun içərisində daha çox su və çox güman ki, şirin pulpa olduğunu bildirir.
Ərzaq mağazasında və ya fermer bazarında ən yaxşı qarpız, çox güman ki, ən ağır qarpızdır, çünki ən çox su saxlayır və şirəli olur.

8. Əzilmiş qarpızlardan çəkinin
Qabıqları, toxumları və pulpası yeməli olduğundan, qarpızların əzilmədiyi və ya pisləşməyə başlamadığı müddətcə sağlamlıq üçün çoxlu faydaları var. Cızıqları, kəsikləri, zədələri və ya yumşaq ləkələri olan hər hansı qarpızdan çəkinin.
Həm də qeyri-bərabər qabar və ya topaklar olan qarpızlardan qaçın. Qarpızınızın mükəmməl olması lazım deyil, lakin onun heç bir zərər görməməsi lazımdır.

Xəbər xətti