Hansı qarağat daha faydalıdır? - Qırmızı və ya qara

06:44 - 10 İyul 2024 - DİGƏR

Qara və qırmızı qarağat çox sağlamdır, lakin onların xüsusiyyətləri bir qədər fərqlidir.
Bu növlərin hər ikisi çox dadlı və inanılmaz dərəcədə sağlamdır, lakin öz yolu ilə. Maksimum fayda əldə etmək üçün onları birlikdə yeyə bilərsiniz.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, ancaq hansı qarağatın daha sağlam olduğunu anlamağa başlasanız, hər çeşidin üstünlüklərini kəşf edə bilərsiniz.
Hansı qarağat daha sağlamdır - qara və ya qırmızı?
İki növ giləmeyvə bir çox ortaq cəhətlərə malikdir. Həm qara, həm də qırmızı qarağat C vitamini ilə zəngin olan ilk beş qidadan biridir. Onlar mikroelementlər və antioksidantlarla zəngindir, ürək və immunitet sistemi üçün faydalıdır.

Bununla belə, bu növlərin tərkibi və faydalı xüsusiyyətləri cüzi fərqlərə malikdir. Qara qarağatın faydaları bunlardır:
 İmmuniteti artırır. Giləmeyvə tərkibindəki C vitamini və antosiyaninlər orqanizmdə iltihabla mübarizə aparır və xəstəliklərə qarşı müqaviməti artırır.
İltihabı azaldır. Qarağat yağ turşuları artrit simptomlarını aradan qaldırır.

Ürəyi gücləndirir. Araşdırmalar qara qarağatın toxumu ilə yeyildikdə ürək-damar xəstəliklərinin qarşısının alınmasında effektivliyini göstərib.
Həzmi sürətləndirir. Bu giləmeyvə həzm sisteminin işini normallaşdıran iki növ lif ehtiva edir.
Xərçəng riskini azaldır. Bütün bunlar antosiyaninlərin yüksək tərkibi sayəsində - sağlam hüceyrələrin zədələnməsini və xərçəng şişlərinin böyüməsini ləngidən maddələrdir.

Alimlər qırmızı qarağatın qara ilə müqayisədə faydalarını da təhlil ediblər:

Görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır. Qırmızı qarağatın tərkibində qara qarağatdan iki dəfə çox A vitamini var. Bu maddə kəskin görmə və göz xəstəliklərinin qarşısının alınması üçün lazımdır.
Dəri və saç üçün yaxşıdır. Qırmızı qarağatları "gözəllik giləmeyvəsi" adlandırmaq olar.
Tərkibində az miqdarda şəkər var. Bunun sayəsində porichka rəqəmə zərər verməyəcək və diabet üçün icazə verilir. Çox aşağı glisemik indeksə malikdir.
Qadınlar üçün yaxşıdır. Qırmızı giləmeyvə menstrual dövrü normallaşdırır, menopoz zamanı mənfi simptomları azaldır və hamilə qadınlarda toksikozla mübarizə aparır.
Qanın keyfiyyətini yaxşılaşdırır. Bu çeşiddə olan mis və dəmir qırmızı qan hüceyrələrinin əmələ gəlməsi üçün lazımdır. Və bu maddələrin olmaması anemiyaya və daimi zəifliyə səbəb olur.

Bütün qarağat növlərinin qan təzyiqini aşağı saldığını xatırlamaq vacibdir. Bu hipertansif xəstələr üçün faydalı ola bilər, lakin aşağı qan təzyiqi olan insanlar giləmeyvə ilə daşınmamalıdır.

Xəbər xətti