Dişlərə zərər verən 8 pis vərdiş

08:37 - 6 İyun 2024 - DİGƏR

Sağlam, gözəl və ağ mirvari dişlərlə gülümsəmək, şübhəsiz ki, hər kəs üçün vacibdir. Ancaq ağız və diş sağlamlığı ilə bağlı şüursuz olaraq edilən bəzi səhvlər ağız və diş sağlamlığına zərər verə bilər. 
Ağız və diş baxımında bu detallara diqqət yetirin! Dişlərinizi hər gün fırçalayırsınız, amma düzgün fırçalayırsız? Beləliklə, gün ərzində istehlak etdiyiniz qida və içkilərin ağız və diş sağlamlığınıza necə təsir etdiyini bilirsinizmi? 

Ucnoqta.az Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, stomatoloq Özlem Aylıkçı dişlərə zərər verən 8 vərdişə qarşı xəbərdarlıq edib. 

Çox sərt fırça
Çox sərt diş fırçalarından istifadə etmək və həddindən artıq təzyiqlə fırçalamaq diş minasına qalıcı ziyan vura bilər və diş əti resessiyasına səbəb ola bilər. Bu qüsurlar diş ağrısı və çürüklərə səbəb olur. Yumşaq bir diş fırçası istifadə edərək, dairəvi hərəkətlərlə yumşaq bir şəkildə fırçalayın. Diş fırçası alarkən nəzərə alın ki, başı kiçik olanlar kiçik ağızlar üçün daha rahat olacaq. Arxa dişlərə daha asan çatmaq üçün uzun və elastik tutacaqlar da seçə bilərsiniz.

Yanlış diş məcunu
Xüsusilə ağardıcı kimi reklam edilən pastalar dişləri aşındıraraq onlara zərər verir. Minanı aşındıran hər şey diş ətinin resessiyasına səbəb ola bilər. Ona görə də həkiminizin tövsiyə etmədiyi ağardıcı pastalardan uzaq durun.

Dişlərin düzgün təmizlənməməsi
24 saat təmizlənməyən diş lövhəsində çürüklərə və diş əti xəstəliklərinə səbəb olan bakteriyalar çoxalır. Dişlər arasında yığılan qalıqların çıxarılması yalnız diş ipi ilə mümkündür. Beləliklə, gündə bir dəfə diş ipindən istifadə ağız və diş sağlamlığımız üçün zəruridir.

Düzgün qidalanmamaq
Gündəlik qida rasionunuzda müntəzəm olaraq turşulu içkilər qəbul etsəniz, onların tərkibindəki turşu bir müddət sonra dişlərinizi aşındıracaq səviyyəyə çatacaq. Qazlı içkilərin miqdarını mümkün qədər azaldın, içdiyiniz zaman dişlərinizlə təması azaltmaq üçün bir saman istifadə edin və sonra dişlərinizi mümkün qədər tez fırçalayın. Xüsusilə turşulu qidalardan sonra ağız mühitində turşuluğu azaltmaq üçün pendir yeyin.

Çox rəngli qidalardan istifadə etmək
Diş minası süngər kimidir. Şüşə və ya boşqabda qalanda ləkələnən qidalar da zamanla dişlərinizi ləkələyəcək. Bəs bu boyalı qidalar nədir?
Çay, qəhvə, kola, köri sousu, soya sousu, qırmızı şərab, meyvə şirələri, siqaretlər və s.... Zamanla bunlar dişlərdə sarıdan qəhvəyi rəngə qədər qalır. Dişlərinizdə bu tip ləkələr varsa, mütləq ağardıcı pastalardan uzaq durmalısınız. Diş həkiminizlə məsləhətləşərək emaye aşınması olmadan təmizləmək mümkündür.

Tez-tez qəlyanaltı
Hər yeməkdən sonra, xüsusilə şəkərli və nişastalı qidalardan sonra, normal olaraq ağızda olan bakteriyalar qalan qida qalıqlarını həzm etmək üçün turşu istehsal edir. Bu turşular da dişlərə zərər verir və çürüməyə səbəb olur. Buna görə də çox tez-tez qəlyanaltı etməmək və hər yeməkdən sonra dişlərinizi fırçalamaq çox vacibdir. İki kiçik sirrimi sizinlə paylaşacağam: Əgər yeməklə və ya yeməkdən sonra alma, yerkökü kimi sərt meyvə və tərəvəzləri istifadə etsəniz, dişlərinizdəki lövhə və qida qalıqları təbii yolla təmizlənəcək. Yenə yeməkdən sonra şəkərsiz saqqız çeynəsəniz, tüpürcək miqdarınız artacaq və boşluqlardan qorunmağınıza kömək edəcəkdir.

Dişlərin kəsici kimi istifadəsi
Dişlərinizi kəsici alət kimi istifadə etmək, məsələn, paketləri açmaq, düyünləri açmaq, yerfıstığı qabıqlarını açmaq, qoz-fındıqların çatlamasını və s., mina çatlarına və qırıqlara səbəb ola bilər. Mövcud plombları, kronları və minaları zədələyir! Buz, dondurulmuş konfet və ya bərk konfet çeynəmək də risklidir.

Stomatoloqa getməmək
Hamımız bilirik ki, ildə ən azı iki dəfə diş həkiminə müraciət etmək lazımdır. Ancaq bəzi hallarda hər üç ayda bir diş həkimi müayinəsi tələb oluna bilər. Diş həkiminizin tövsiyə etdiyi qədər tez-tez müayinələrə getməyi unutmamalısınız. Bunun ən böyük səbəbi erkən dövrdə aşkarlana bilməyən problemlərin gələcəkdə daha böyük xərclərə və problemlərə yol açmasıdır.

Xəbər xətti