Bəzi qidalar ürəyimizin sağlamlığına fayda verə bilər, digərləri isə onu poza bilər.
Kardioloqların və digər sağlamlıq mütəxəssislərinin fikrincə, müəyyən qidaların qida tərkibi ürək sağlamlığımızın müxtəlif aspektlərini dəstəkləyə bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə Health Digest materialında deyilir.
Məqalə müəllifləri nümunə kimi meyvə və tərəvəzləri göstərirlər. Belə ki, bu qidaların bir çoxunun tərkibində olan qidalar ürək xəstəliklərinə qarşı qoruyucu xüsusiyyətlərə malikdir. Bununla belə, omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin olan balıqlar trigliserid səviyyələrini tənzimləməyə kömək edə bilər, tam taxıl isə qan təzyiqini saxlamağa kömək edə bilər.
Nəşr onlardan üçünün adını açıqlayıb.
Kartof çipsləri
2020-ci ildə ABŞ-da 284 milyondan çox insan kartof çipsləri yeyib. Çipslər çox duzlu olsa da, kardioloq dr. Elizabeth Klodas deyir ki, əgər biz bir il ərzində hər gün təxminən 1 unsiya (28 qram) kartof çipsi yesək, təxminən ¾ fincan duz istehlak edərdik ki, bu da 15 funtdur (6,8 kq).
Emal edilmiş ət
Bir çox kardioloq da işlənmiş ətdən ehtiyatlanır. Buraya kolbasa, sosis, donuz və mal əti kimi qidalar daxildir, baxmayaraq ki, bəzi ekspertlər mal ətinin yolda tapa biləcəyiniz ən sağlam qəlyanaltılardan biri ola biləcəyini söyləyirlər. Məsləhətçi kardioloq Dr Neil Srinivasan yüksək kalorili və trans yağlı ola bilən salamini məsləhət görmür. Buraya həmçinin pizza və ya kolbasa rulonları kimi salam və digər emal edilmiş ətləri ehtiva edən qəlyanaltı qidaları daxildir.
Şirin içkilər
Soda və ya enerji içkiləri kimi qazlı içkilərdə çoxlu şəkər, kofein və boş kalori tapa bilərsiniz. Onlar bizi ürək-damar xəstəliklərinin inkişafı ilə əlaqəli olan diabet və metabolik xəstəliklər kimi xəstəliklərə həssas edə bilər. Birlikdə, bu içkilərin tərkibindəki şəkər və kofein güclü zərbə vurur və potensial olaraq ürək döyüntüsünə və ya nizamsız ürək döyüntüsünə səbəb olur.