Balın faydalarını maksimum dərəcədə artırması və əsrlər boyu davam etməsi üçün müəyyən şərtlər tələb olunur.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, arıçı Aleksey Melniçenkonun sözlərinə görə, onu günəş işığından uzaq tutmaq lazımdır.
“Buna görə də məhsulu qaranlıq yerdə saxlamaq məsləhətdir. Digər vacib aspekt temperaturdur. 20°C-yə qədər saxlama temperaturu tövsiyə olunur", deyə Aleksey bildirir.
Əgər bal qatılaşıbsa, icazə verilən hədləri aşmadan yumşaq bir şəkildə yumşaltmaq olar. Lakin arıçı vurğuladı ki, kristallaşma prosesinin tamamilə təbiidir və ona heç bir müdaxilə etməmək yaxşıdır.
Bala hansı temperatur zərərlidir?
"Faydalı maddələrin itirilməsinin qarşısını almaq üçün ərimə temperaturunu 38°C-dən yuxarı keçməmək vacibdir. Bunun səbəbi bal axını zamanı arı yuvasındakı temperaturun heç vaxt 36-38°C-dən yuxarı olmamasıdır. Maraqlı bir fakt odur ki, pətəkdəki istilik səviyyəsi demək olar ki, insan bədən istiliyinə bərabərdir", - deyə arıçı qeyd edib.
Mütəxəssis məşhur bir suala cavab verdi: balı qızdırmaq olarmı? Onun sözlərinə görə, temperatur 38-40°C-dən yuxarı olarsa, faydalı maddələrini itirir. Buna görə də onu ikiqat qazanda qızdırmaq tövsiyə edilmir. Evdə, məsələn, həddindən artıq istiləşmənin qarşısını almaq üçün onu radiatorun yanında qoyaraq yumşaltmaq daha yaxşıdır.