London Kral Kollecinin alimləri qreypfrut suyunun çuğundur suyunun qan təzyiqini salma təsirini artıra biləcəyini aşkar ediblər. Bu kombinasiya durulaşdırılmış çuğundur suyunu içməkdən daha təsirli olduğunu sübut edib ki, bu da təəccüblü bir tapıntıdır.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, çuğundur ənənəvi olaraq ürək-damar qidası hesab olunur. Hüceyrələrin yenilənməsini təşviq edən və damar divarlarını zədələnmədən qorumağa kömək edən folatla zəngindir və bununla da ürək xəstəliyi və insult riskini azaldır. Çuğundurdakı qida nitratları da əsas rol oynayır və onları bədəndə damarların rahatlamasını təşviq edən və qan təzyiqini aşağı salan bir maddə olan azot oksidinə çevirir. Elmi dəlillər artıq çuğundur suyunun müntəzəm istehlakının həm sağlam fərdlərdə, həm də hipertoniyası olanlarda əhəmiyyətli dərəcədə qan təzyiqini salma təsirinə malik ola biləcəyini təsdiqləyib.
Qreypfrut müxtəlif sağlamlıq faydaları təklif etməklə yanaşı, ürək sağlamlığını da dəstəkləyir. Tərkibində bir çox vitamin, xüsusən də A və C var, aşağı qlisemik indeksə malikdir və qan şəkəri səviyyəsində kəskin dalğalanmalara səbəb olmadan bədəni vacib qida maddələri ilə təmin edir. Lif, kalium, xolin, likopen və C vitamininin birləşməsi bu meyvəni damar sağlamlığını dəstəkləmək üçün dəyərli edir.
Tədqiqatçılar qreyfrut suyunun qan təzyiqinin tənzimlənməsində iştirak edən birləşmələr olan nitrit səviyyələrinə təsir göstərərək çuğundur suyunun təsirini artıra biləcəyini müəyyən etməyə çalışıblar. Əvvəlki tədqiqatlar qreyfrutun nitratların nitritlərə çevrilməsini yavaşlada biləcəyini və bununla da çuğundur suyunun təsirini uzada biləcəyini irəli sürmüşdü.
Bu hipotezi sınamaq üçün on bir sağlam könüllü iştirak edən bir təcrübə aparılıb. İştirakçıların hər biri müxtəlif günlərdə üç fərqli içki variantını sınayıb: qreyfrut suyu ilə qarışdırılmış aktiv çuğundur suyu, su ilə seyreltilmiş eyni çuğundur suyu və nə çuğundur, nə də qreyfrut olmayan plasebo.
Əldə edilən məlumatlar göstərir ki, iki şirənin birləşməsi sistolik və nəbz təzyiqini əhəmiyyətli dərəcədə azaltdı. Ən çox nəzərə çarpan təsir istehlakdan təxminən iki yarım saat sonra müşahidə edildi - yuxarı təzyiq göstəricisi orta hesabla dörd millimetrdən çox civə sütunu azalıb. Beş saatdan sonra təzyiqin azalması təxminən üç millimetr səviyyəsində qalıb.
Maraqlıdır ki, qreyfrut suyu qan nitrit səviyyələrini azaltdı ki, bu da əvvəlki fərziyyələrə ziddir. Lakin, ürək-damar sisteminə ümumi təsir daha aydın idi və bu da qreypfrut və çuğundur şirələrinin kombinasiyasını gələcək tədqiqatlar üçün perspektivli bir istiqamətə çevirdi.