“Şəkər və duz ölüm deyil”, qədərində olarsa …

09:15 - 2 Sentyabr 2025 - DİGƏR

“Şəkər və duz ölüm deyil” qədərində olarsa ifadəsi doğrudur, çünki hər iki məhsulun orta səviyyədə istehlakı təhlükəli olmasa da, həddindən artıq istehlak edildikdə ciddi xəstəliklərə səbəb olur və ömrü qısaldır.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, hər iki məhsul həddindən artıq istehlak edildikdə zərərlərinə görə “ağ ölüm” adlanır, lakin şəkər maddələr mübadiləsinə mənfi təsir göstərdiyinə və diabet, piylənmə və osteoporoz inkişaf riskinə görə daha təhlükəli hesab olunur.
Duz, böyrəklərə düşən yükə görə çox miqdarda zərərli olsa da, orqanizmin normal işləməsi üçün lazımdır.
Həddindən artıq istehlakın zərəri
Şəkər:
Onun artıqlığı piylənməyə, diabetə, lipid mübadiləsinin pozulmasına, immunitetin zəifləməsinə və osteoporozun inkişafına kömək edən kalsium itkisinə səbəb ola bilər.
Duz:
Bədəndə suyu saxlayır, bu da xüsusilə uşaqlarda böyrəklərə yükü artırır.
Moderasiyanın əhəmiyyəti
Duz:
Bədənin normal işləməsi üçün lazımdır, ancaq orta səviyyədə. Şəkər:
Əlavə edilmiş şəkər sağlamlıq üçün lazımlı məhsul deyil, ona görə də onun istehlakı ciddi şəkildə məhdudlaşdırılmalıdır.
Niyə şəkər daha təhlükəli hesab olunur
Dietoloq İrina Mansurova hər iki məhsulun həddindən artıq zərərli olmasına baxmayaraq, şəkərdən sui-istifadənin nəticələrinin duzdan daha ağır olduğunu vurğulayır.

Xəbər xətti