Qida əlavələri sağlamlığa ciddi təsir edə bilər! Diqqət

06:01 - 28 Oktyabr 2024 - Cəmiyyət

İstehlak edilən qidaların tərkibindəki qatqıların saxlanma müddətini uzatmaq üçün əlavə edilən əlavələr ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə dietoloq Gizem Özölmez xəbərdarlıq edib.
Gizem Özölmez gündəlik həyatda tez-tez istehlak edilən qablaşdırılmış qidalarda olan əlavələrin yeməyin dadını və görünüşünü qoruyarkən sağlamlığı təhdid edə biləcəyini qeyd etdi.

Şirniyyatlar, tortlar, ət və süd məhsulları kimi müxtəlif qablaşdırılmış qidalarda rəngləndirici, qoruyucu, antioksidant, tatlandırıcı və jelləşdirici kimi bir çox qida əlavəsinin tez-tez istifadə edildiyi barədə məlumatı paylaşan Özölmez qeyd edir ki, bu maddələr qidaların saxlanma müddətini uzatsa da, şüursuz şəkildə istifadə edildikdə insan sağlamlığına ciddi təsir göstərə bilər.

“Bu, sağlamlıq problemlərinə, xüsusən də allergik reaksiyalara, metabolik problemlərə, həzm problemlərinə və immunitet sisteminin zəifləməsinə səbəb ola bilər”.
Qatqıların təsirinin hamilə qadınlar, süd verən analar, yaşlılar və xroniki xəstəlikləri olan şəxslər kimi risk qruplarında daha çox görülə biləcəyinə diqqət çəkən Özölmez bu qrupların qidalanma vərdişlərini tənzimləmələri, hazır qidalardan uzaq durmaları böyük əhəmiyyət kəsb etdiyini vurğulayır.

Özölmez əlavələri pəhrizdən tamamilə çıxarmağın çətin olduğunu qeyd edərək, şüurlu istehlakın və istehsalçıların qoyduğu miqdarların monitorinqinin sağlam həyat üçün kritik olduğunu əlavə etdi.

Xəbər xətti