Araşdırmalara görə, inək südü əvəzinə soya südü içmək ürək xəstəliyi riskini azalda bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, diyetoloq Elena Solomatina bildirir ki, bitki mənşəli süd getdikcə populyarlaşır, lakin inək südünü tamamilə əvəz etməməlidir.
İnək südündən imtinaya səbəb onun keyfiyyətinin dəyişməsidir.
Heyvanların saxlanması üçün müasir şərait antibiotiklərin və laktasiya stimulyatorlarının istifadəsini tələb edir ki, bu da məhsulun faydalılığını azaldır.
Bu, insanlarda süd zülalına qarşı dözümsüzlük və allergiyaya səbəb olur.
Bitki mənşəli içkilərin digər növləri arasında tam zülalları ehtiva edən və mikro və makroelementlərin tərkibinə görə inək südü ilə oxşar olan soya südü seçilir.
Bununla belə, badam, yulaf və ya qarabaşaq yarması kimi içkilər yalnız bitki məhsullarının sıxılmasıdır, buna görə də onları süd adlandırmaq olmaz.
Bitki südünün istehsalında mühüm nüans fosfatların və stabilizatorların əlavə edilməsidir.
Bununla bağlı ekspert “ideal” bitki mənşəli süd axtarmamağı, əksinə, inək və bitki mənşəli içkiləri birləşdirərək pəhrizi müxtəlifləşdirməyi tövsiyə edib.