“Orucdan sonra maddələr mübadiləmiz yavaşladı. Ramazandan sonra maddələr mübadiləsimizi sürətləndirməliyik.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə Ramazandan sonra vətəndaşların necə qidalanması lazım olduğuna dair açıqlama verən Özəl Dənizli Cərrahiyyə Xəstəxanasının dietoloqu İlayda Kuzucu danışıb.
Dietoloq İlayda Kuzucu Ramazan ayının gəlişi ilə oruc tutduqdan sonra çəki problemi yaşayan vətəndaşların düzgün bəslənməsi ilə bağlı açıqlamalar verib. Buna görə də maddələr mübadiləsi sürətimizi artırmalıyıq. Antioksidant xüsusiyyətlərə malik meyvələri pəhrizimizə əlavə edəcəyik. Su istehlakını artırmalıyıq. Çünki Ramazan orucu ilə yanaşı, su istehlakına da müəyyən məhdudiyyətlər qoymuşduq.
Gündə təxminən 3 litr maye qəbul etməyi hədəfləyirik. “Bitki çayları, mineral sular istehlak etmək, mümkün qədər az kalorili, şəkərsiz mayeləri seçmək daha sağlam olacaq.
Orucluqdan sonra yeməklərin artacağı üçün qidalanmaya diqqət edilməsi lazım olduğunu vurğulayan Kuzucu bu tövsiyələri verdi:
“Xüsusilə oruc tutmaqla uzun müddət aclıq yaşadıq. Bu aclıq prosesində bədənimizdə ifraz olunan qrelin hormonu adlı bir aclıq hormonu var. Bu aclıq hormonu bədən yağ və karbonat dəyərlərini tarazlaşdırmaq və iştahı artırmaq məqsədi daşıyan bir hormondur.
Ramazan ayında qrelin hormonu müəyyən bir səviyyəyə çatdığından və porsiya ölçüləri arta biləcəyi üçün bir qədər kökəlməyə meylliyik. Ona görə də qidalanmaya diqqət yetirməliyik. Digər vacib amil qan şəkərini tarazlaşdırmaq olacaq. Bayramla birlikdə şəkər və şərbətli şirniyyatlar istehlak edərək qan şəkərimizi bir az daha tarazlaşdırmalı olacağıq.
Müəyyən miqdarda karbonat istehlak edəcəksinizsə, bunun yarım porsiya olduğundan əmin ola bilərsiniz. Xüsusilə Ramazan ayında şərbətlə zəngin, sıx desertlərdən çox südlü desertlər və meyvə istehlakı ilə dəstək ola bilərsiniz.