Çiyələklər ən az vitaminlə zəngin qış meyvəsidir.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Olqa Yablokova aif.ru-ya bu barədə danışdı.
Təzə, təbii şəkildə yetişdirilən çiyələklər C vitamini və antioksidantlarla zəngin olsa da, mağazalardakı qış çiyələkləri tez-tez istixanada yetişdirilir və ya idxal olunur və kimyəvi maddələrlə yetişdirilir. Bu, vitamin tərkibini faktiki olaraq sıfıra endirir. Bundan əlavə, uzun müddətli daşınma və saxlama C vitaminini də məhv edir. Beləliklə, çiyələklər qışda immun və sağlamlıq faydaları baxımından yararsız hala düşür.
Öz təsərrüfatlarında yetişməyən idxal şaftalı və nektarinlər uzun müddətli saxlama və daşınma səbəbindən Rusiyada qışda minimal faydaya malikdir.
Üzüm, xüsusən də qışda emal və saxlama zamanı vitaminlərinin əhəmiyyətli bir hissəsini itirir.
Qışda hansı meyvələri almağa dəyər?
Xurma. Bu meyvə xüsusilə qışda faydalıdır: tərkibində C vitamini, karotinoidlər, kalium və maqnezium var. Xurma immunitet sistemini gücləndirməyə, bədəndən artıq mayeni çıxarmağa və şişkinliklə mübarizə aparmağa kömək edir.
Sitrus meyvələri (portağal, naringi, qreyfrut). Şübhəsiz ki, C vitamini və antioksidantların ən populyar qış mənbəyidir. Sitrus meyvələri təkcə bədənin immunitet sistemini yaxşılaşdırmağa kömək etmir, həm də sağlam dəri və qan damarlarını dəstəkləyir.
Kivi. C vitamini (hətta sitrus meyvələrindən daha çox), lif və faydalı mikroelementlərlə zəngin bir meyvə. Kivi mədə-bağırsaq funksiyasını dəstəkləyir, xolesterolu aşağı salır və qan damarlarını gücləndirir. Nar. Vitaminlər və antioksidanlarla zəngindir: B, C, K vitaminləri, amin turşuları və minerallar. Onlar immunitet sistemini gücləndirməyə və normal ürək fəaliyyətini qorumağa kömək edir.
Qışda meyvələrin faydalarını necə maksimum dərəcədə artırmaq olar. Dietoloq məsləhəti
Təbii olaraq yetişən yerli və ya mövsümi meyvələr alın.
Vitaminləri maksimum dərəcədə qorumaq üçün yaydan təzə giləmeyvə və meyvələri dondurun.
Uzun müddət bişirilmədən çəkinərək təzə meyvə yeyin.
Müxtəlif vitaminləri qorumaq üçün meyvələri smuzilərə, salatlara və yüngül qəlyanaltılara əlavə edin.
Qida maddələrinin daha yaxşı mənimsənilməsi üçün meyvələri tərəvəz və qoz-fındıqla uyğunlaşdırın.
Qışda meyvə və giləmeyvələrin seçimi xeyli məhduddur və mövcud olan bütün meyvələr qida xüsusiyyətlərini saxlamır. Soyuq havalarda ən yaxşı həllin mövsümi məhsullar almaq olduğunu unutmamaq vacibdir. Meyvə seçmək və saxlamaq qaydalarını bilmək qış pəhrizinizi zəngin və qidalı etməyə kömək edəcək.