Qozları harada və necə düzgün saxlamaq olar: faydalı məsləhətlər

07:02 - 3 Noyabr 2025 - Cəmiyyət

Qozları istənilən formada istehlak etmək olar: onlardan şirniyyat, müxtəlif souslar, dərman tinkturaları və daha çox şey hazırlamaq üçün istifadə etmək olar.
Əsas məsələ, onların xarab olmasının qarşısını almaq üçün qışda necə saxlamağı bilməkdir. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Gazeta.ua qozların düzgün saxlanması üçün bir neçə məsləhət toplayıb.
Mütəxəssislərin fikrincə, düzgün hazırlıq və saxlama şəraiti ilə qoz qida dəyərini 1,5-2 il saxlayır.

Qozlar ağacdan düşdükcə tədricən yığılmalıdır. Əgər hamısının düşməsini gözləsəniz və yalnız bundan sonra onları yığsanız, ilk düşənlər yerdə xarab olmağa başlaya bilər.
Həmçinin düşmüş yarpaqları təmizləməyi gecikdirməməlisiniz; ağacın altındakı sahəni təmiz saxlayın. Axı, yarpaqlar və ya alaq otları arasında uzun müddət qalan qozların raf ömrü zəifdir.

Payız quru və isti olsa belə və qoz-fındıq quru görünsə belə, qoz-fındıq yığımdan sonra əlavə olaraq qurudulmalıdır. Təzə ləpələrin tərkibində yüksək su miqdarı var ki, bu da kif və çürümə üçün əlverişli şərait yaradır.

Əgər çoxlu sayda qoz-fındıq varsa, onları açıq havada qurutmaq ən yaxşısıdır. Hər gün, şeh buxarlandıqda və günəş kifayət qədər yüksək olduqda, quru torpağa, betona və ya digər yollara bir parça və ya aqrofiber döşək yayın və üzərinə qoz-fındıqları tək qat şəklində yayın.

Gün ərzində ara sıra qarışdırın, axşam isə şeh düşməzdən əvvəl qoz-fındıqları içəri gətirin və ya plastik örtüklə möhkəm örtün.
Hava istiliyindən və rütubətindən asılı olaraq qurutma bir-üç həftə çəkə bilər. Az miqdarda qoz-fındıq varsa, onları sobada və ya elektrik quruducuda quruda bilərsiniz. Prinsip eyni qalır: qoz-fındıqları tək qat şəklində yayın və ara sıra qarışdırın.

Sobanın və ya quruducu cihazın temperaturunu 35-45°C (95-113°F) olaraq təyin edin və nəmin buxarlanması üçün kiçik bir boşluq qoyaraq sobanın qapısını açıq qoyun. Qurutma müddəti qoz-fındıqların ölçüsündən və şirəliliyindən asılı olaraq üç-dörd saatdan bir-iki günə qədər dəyişə bilər.

Qoz-fındıqların saxlama üçün hazır olub olmadığını səslə yoxlaya bilərsiniz: onları masaya və ya bir-birinə vurmaq aydın, zəngli səs çıxaracaq. Həmçinin bir neçə qoz-fındıq sındıra bilərsiniz: yaxşı qurudulmuş ləpələrin səthi quru olacaq və əlinizdə və ya həvəngdə əzildikdə asanlıqla qırılacaq.

Qoz-fındıqları saxlamazdan əvvəl diqqətlə çeşidlənməlidir.
Bütün şübhəli qoz-fındıqlar atılmalı və ya təkrar emal edilməlidir. Bunlar zədələnmiş qabıqlı, xarici qabığının qalıqları olan və ya çox yüngül olan, çürümüş və ya inkişaf etməmiş ləpələri göstərən qoz-fındıqlardır.

Həmçinin qabıqlarında kif əlamətləri olan ağ, boz və ya qara örtüklü qoz-fındıqları və ya qabıqları açılmağa başlayan qoz-fındıqları saxlamaqdan çəkinin.
Qozlar ya qabıqlarında, ya da qabıqsız saxlanıla bilər. Qabıqsız qoz-fındıqları saxlamaq üçün sərin, qaranlıq (temperaturu 5 ilə 10°C arasında) və yaxşı havalandırılan, quru bir yer seçin.
Qoz-fındıqlar meyvə və tərəvəz saxlamaq üçün nəzərdə tutulmuş təbii parça torbalara və ya plastik torbalara yerləşdirilə bilər. Taxta və ya plastik tərəvəz qutuları və ya karton qutular da uyğundur.

Əgər otaq havalandırılmırsa və ya yüksək rütubətə malikdirsə, qoz-fındıq qutuları və ya torbaları arasında nəm uducular qoymaq tövsiyə olunur.
Bura silisium jeli, sıxılmış yonqar və s. daxil ola bilər. Qoz-fındıq olan torbalar düzgün havalandırmanı təmin etmək üçün tavandan asılı ola bilər. Qutuları alt hissədə yaxşı havalandırmanı təmin etmək üçün kiçik bloklara və ya relslərə qoyun.

Soyulmuş və qurudulmuş qoz-fındıq dondurucuda bir ilə qədər və ya daha uzun müddət saxlanıla bilər. Bu, onların bütün qida xüsusiyyətlərini və dadını qoruyacaq. Təzə qoz-fındıq ləpələri qurudulmadıqda, onlar 12 aya qədər saxlanıla bilər. Soyuducuda dörd-beş gün şüşə, hava keçirməyən qabda saxlayın.

Qoz-fındıqları günəş işığına və yüksək temperatura məruz qalmaqdan qorumaq vacibdir. Bu amillər qoz ləpələrində olan yağlarda kimyəvi dəyişikliklərə səbəb ola bilər və qısa müddətdən sonra onların acı və xoşagəlməz hala gəlməsinə səbəb ola bilər.

Xəbər xətti