Uzunömürlülük meyvə -tərəvəzləri

09:53 - 27 Oktyabr 2025 - DİGƏR

Uzunömürlülüyə genetika, ətraf mühit, stress, tütün istifadəsi və pəhriziniz təsir göstərir.
Qoz-fındıq, balıq, yağlar, otlar və ədviyyatlar kimi bir çox qida qocalmanı yavaşlatmağa kömək edə bilsə də, ümumi ömrü uzada biləcək meyvə və tərəvəzlərə xüsusi diqqət yetirmək istəyirik.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə eatthis yazır.
Bu qidalar bədəninizin ürək xəstəliyi, idrakın azalması, iltihab və ya oksidləşdirici stressin yaratdığı zərər kimi yaşla əlaqəli xəstəliklərə və ağırlaşmalara qarşı durmasına kömək edə biləcək müxtəlif qida maddələri, antioksidantlar və bioaktiv birləşmələr ehtiva edir.

Onlar ürək-damar xəstəlikləri riskini birbaşa təsir edən qan təzyiqi və xolesterol kimi xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edə bilər.
Dietoloqlar qocalmanın qarşısını alan 10 meyvə və tərəvəz müəyyən ediblər.

Qırmızı kələm
Bu kələm xaççiçəklilər ailəsinə aiddir, yəni qlükozinolatlar adlanan kükürd tərkibli antioksidantların güclü mənbəyidir. Tədqiqatlar göstərir ki, bunlar antosiyaninlərlə birlikdə kələmdəki ürək xəstəlikləri, xərçəng, artrit və neyrodegenerativ xəstəliklər riskini azaltmağa kömək edən digər güclü birləşmədir.

Göbələklər
Hər kəs göbələklərin dadından zövq almasa da, onlar uzunömürlülüyün əsl mənbəyidir. Çoxsaylı tədqiqatlar göbələklərin yüngül koqnitiv pozğunluqdan (MCI) qoruduğunu göstərir. Göbələklərdəki polifenollar və antioksidantların da Alzheymer və digər neyrodegenerativ xəstəliklərdən qoruduğu göstərilmişdir.

Qaragilə
Çox vaxt super qida adlandırılan qaragilə, uzunömürlülüyə kömək edə bilən antioksidantlarla, xüsusən də antosiyaninlərlə zəngindir. Bu güclü birləşmələr stress və iltihabla, xroniki xəstəlik və yaşlanma ilə əlaqəli vəziyyətlərlə mübarizə aparır. Pəhrizinizə qaragilə daxil etmək qısamüddətli sağlamlığınızı artıra bilər və daha uzun, daha sağlam bir həyata töhfə verə bilər.

Gerontologiya jurnalında dərc olunan bir araşdırma da qaragilə istehlakının Alzheymer, demans və Parkinson kimi yaşla əlaqəli nevroloji xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edə biləcəyini müəyyən etdi.

Brokoli
Brokoli lif, C və K vitaminləri, dəmir və bir çox digər antioksidantlarla zəngindir ki, bunların ürək xəstəliyi və xərçəng kimi xroniki xəstəliklərin riskini azaltdığı sübut edilmişdir.

Çuğundur
Çuğundur tez-tez nəzərdən qaçırılır, lakin bu canlı, torpaq kök tərəvəzləri lif, folat, manqan, kalium, dəmir və C vitamini də daxil olmaqla qida maddələrinin xəzinəsidir. Yüksək nitrat tərkibinə görə çuğundur və onların şirəsi qan dövranının yaxşılaşması, qan təzyiqinin aşağı düşməsi və məşq performansının artması kimi bir çox sağlamlıq faydaları ilə əlaqələndirilir.

Manqo
Şirin, tropik dadı ilə manqolar yalnız dad tumurcuqlarını sevindirmir, həm də uzunömürlülüyü təşviq edir. Bu şirəli meyvələr immun funksiyasında və dəri sağlamlığında mühüm rol oynayan A və C vitaminləri ilə zəngindir.

Manqodakı lif həzmi yaxşılaşdıra və ümumi sağlamlığın və uzunömürlülüyün vacib bir komponenti olan sağlam bağırsaq mikrobiomunun qorunmasına kömək edə bilər.

Avokado
Avokadolar çoxsaylı sağlamlıq faydaları ilə əlaqəli super qidadır. Məsələn, avokado ürək xəstəliyi riskini azaltmağa və bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edə bilən liflə zəngindir.

Tədqiqatlar həmçinin avokadoların ürək xəstəliyi riskini azaltmağa, eləcə də xroniki iltihabı azaltmağa kömək edə biləcək "pis" xolesterolu azaltmağa kömək edə biləcəyini göstərib. Avokadolar həmçinin qida maddələri və antioksidantlarla zəngindir ki, bu da Parkinson, Alzheimer və demans kimi neyrodegenerativ xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edə bilər.

İspanaq
Qida ilə zəngin qida axtarırsınızsa, ispanaq, kələm və rukkola kimi yarpaqlı göyərtilər həmişə yaxşı seçimdir.
Əvvəla, yarpaqlı göyərtilərin ümumiyyətlə qida maddələri və lutein, beta-karoten, nitratlar və folat kimi bioaktiv birləşmələr səbəbindən idrak geriləməsini yavaşlatması ilə əlaqələndirilir. Ispanağın həmçinin yüksək kalium səviyyəsinə görə qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edə biləcəyi aşkar edilib. Bundan əlavə, bir araşdırma həmçinin gündəlik ispanaq istehlakının lutein səviyyəsini artırmağa kömək etdiyini və bu da yaşla əlaqəli göz xəstəliyi olan makula degenerasiyası riskini azaltmağa kömək edə biləcəyini müəyyən edib.

Kələm
Kələm ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmağa kömək edə bilər. Bundan əlavə, bir araşdırma kələm şirəsinin koronar ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edə biləcəyini müəyyən etmişdir.

Çiyələk
British Journal of Nutrition jurnalında dərc olunmuş bir araşdırmaya görə, pəhrizinizə çiyələk əlavə etmək yaddaş kimi yaşla əlaqəli idrak funksiyalarına kömək edə bilər.

Xəbər xətti