Hansı xəstəliklər daimi aclığa səbəb olur?

07:15 - 24 Oktyabr 2025 - Cəmiyyət

İştahın artması stress zamanı baş verir. Bu, sizi yüksək kalorili bir şey yeməyə vadar edir.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, insan aclıq hiss etdikdə qrelin və leptin kimi hormonların tarazlığı pozulur.
Qrelin iştahı artırır və leptin beynə tox olduğunuzu bildirir. Onların tarazlığı pozulduqda, hətta doyurucu yeməkdən sonra da aclıq hiss edirsiniz.
Qrelin səviyyələri yuxu olmaması və normal istirahət dövrünüzün pozulması səbəbindən artır.

Müəyyən vitamin və mineralların çatışmazlığı da müəyyən qidalara olan istəklərə səbəb ola bilər. Kalium, maqnezium və xromun aşağı səviyyədə olması şirniyyat həvəsini, dəmir çatışmazlığı ət istəyini, sink çatışmazlığı isə duzlu qidalara həvəsi artırır.

Çox şirniyyat və nişastalı qidalar yemək daimi aclığa səbəb ola bilər. Bu qidalar insulin səviyyəsini artırır, sonra isə kəskin şəkildə azalır. İnsulinin dalğalanması səbəbindən aclıq yeməkdən təxminən bir saat sonra baş verir.

Duzlu yeməklər və isti ədviyyatlı yeməklər mədə turşusu istehsalını artıra və iştahı artıra bilər.
Aclığı susuzluqla qarışdırmaq olar. Ona görə də bəzən aclıq hiss etdikdə əlavə olaraq bir stəkan su içmək lazımdır. Ancaq şirə, qəhvə və ya çaydan uzaq durun.
Daimi aclıq həddindən artıq pəhrizin nəticəsi ola bilər.

Premenstrüel sindrom. PMS zamanı qadında estrogen və progesteron səviyyələri dəyişir və bu hormonal dalğalanmalar iştahın artmasına səbəb olur.
Hormonal dərmanlar, antihistaminiklər, antidepresanlar, antipsikotiklər və kortikosteroidlər kimi bəzi dərmanlar iştahı artıra bilər.
Hansı xəstəliklər daimi yemək istəyinə səbəb ola bilər?

Artan iştah və həddindən artıq aclıq tiroid bezinin pozulması olan hipertiroidizmin əlaməti ola bilər.
Diabetdə qanda qlükoza səviyyəsi anormal dərəcədə yüksək olaraq qalır. İnsulin çatışmazlığı və ya insulin müqaviməti səbəbindən qandan qlükoza hüceyrələrə daxil ola bilmir və bədən qidaları enerjiyə çevirə bilmir. Bu enerji çatışmazlığı aclığa səbəb olur.
Hipoqlikemiya qanda qlükoza səviyyəsinin normadan aşağı olduğu bir vəziyyətdir. Çox az karbohidrat istehlak edən insanlarda baş verə bilər. Qanda qlükoza səviyyəsi 3,5 mmol/L-dən aşağı düşərsə, orqanizm qanda qlükoza səviyyəsini normal səviyyəyə qaldırmaq üçün qaraciyərdən qlükozanı buraxır. Aclıq beynin aşağı qan qlükoza səviyyələrinə reaksiyası kimi baş verir.
Qastrit və ya yüksək turşuluğu olan xroniki qastrit yemək üçün daimi istəyə səbəb ola bilər.
Bulimiya həddindən artıq yemək və sonra qusma, laksatiflər və digər vasitələrlə qidanın təmizlənməsi ilə xarakterizə olunan yemək pozğunluğudur. İnsan idarəolunmaz aclıq hissləri yaşayır, lakin eyni zamanda heç bir dad və ya toxluq hissi hiss etmir.
Daimi aclıq xərçəngin nəticəsi ola bilər və mədəaltı vəzi xərçənginin bir neçə simptomundan biridir. Bu xərçəng növü adətən asemptomatikdir və gec mərhələlərində diaqnoz qoyulur.

Xəbər xətti