Yemək hazırlamaq üçün təmizlənmiş və ya təmizlənməmiş yağ daha yaxşıdır? Yemək üçün hansı yağ daha yaxşıdır? Bu sualın cavabı sevimli yeməklərinizin hazırlanmasına baxışınızı dəyişə bilər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, sağlam qidalanmanın əsas komponentlərindən biri yeməkdə günəbaxan yağının istifadəsidir. Ancaq hansı daha yaxşıdır: təmizlənmiş və ya təmizlənməmiş? Bu məsələni aydınlaşdırmaq üçün hər bir yağ növünün istehsal xüsusiyyətləri və xüsusiyyətləri haqqında bilmək lazımdır.
Köhnə kulinariya reseptləri bəzən müasir yemək şəraiti üçün tamamilə yararsızdır. Məsələn, Qədim Romada zeytun yağı təkcə yemək üçün deyil, həm də bədən baxımı üçün istifadə olunurdu. Onlar bu yağı bədənlərinə sürtüb dərilərini təmizləmək üçün hamama gediblər. Bu, müasir SPA prosedurlarının bir növ analoquna çevrildi.
Rafinə edilmiş yağ kimyəvi və termiki müalicəyə məruz qalır, bununla da dadını, iyini və bəzi faydalı maddələrini itirir. Daha uzun raf ömrünə və neytral dada malikdir, bu da onu qızartma və çörəkçilikdə istifadə etmək üçün əlverişli edir.
Rafinə edilmiş yağdan fərqli olaraq, təmizlənməmiş yağ təbii dadını, qoxusunu və qida maddələrini saxlayaraq soyuq presləmə yolu ilə alınır. Bununla belə, daha qısa bir raf ömrü var və yüksək temperatur üçün uyğun deyil.
Təmizlənməmiş yağla bişirmək olarmı?
Təmizlənməmiş yağ daha çox qida maddəsi saxlasa da, zəhərli maddələrin buraxılma ehtimalı səbəbindən qızartmaq üçün tövsiyə edilmir. Bu məqsədlə təmizlənmiş yağ daha uyğundur.
Təmizlənmiş və təmizlənməmiş yağ arasında seçim təyinatdan asılıdır. Təmizlənməmiş yağ salat sarğı və kosmetik məqsədlər üçün uyğundur, rafine edilmiş yağ isə qızartmaq üçün daha yaxşıdır.
Rafine edilmiş yağ böyük miqdarda istehsal olunur ki, bu da onun maya dəyərini aşağı salır. Təmizlənməmiş yağ daha diqqətli emal tələb edir ki, bu da onu daha bahalı edir. Lakin onun xassələri və təyinatı nəzərə alınmaqla, emal olunmuş yağın qiyməti özünü doğruldur.
Yekun olaraq demək olar ki, təmizlənmiş və təmizlənməmiş yağ arasında seçim məsələsi vacibdir və hər bir yağ növünün istifadə üsulundan asılı olaraq öz üstünlükləri vardır.