Duzun sağlamlığa zərərləri

06:45 - 2 Sentyabr 2024 - Cəmiyyət

Duz min illər boyu sivilizasiyanın ayrılmaz hissəsi olmuşdur. 

Ucnoqta.az "The Telegraph"a istinadən xəbər verir ki, o, qida konservantı kimi əvəzolunmaz olub, valyuta kimi istifadə olunub və dini mərasimlərdə mühüm rol oynayıb.
Eyni zamanda, nəşr qeyd edir ki, indi bu, bizə xeyirdən çox zərər verir. Biz gündə təxminən 8,4 q duz yeyirik - tövsiyə olunan maksimum bir çay qaşığı miqdarından (6 q) daha çox - hazır qidalara, işlənmiş ətlərə, çörəklərə və səhər yeməyi taxıllarına əlavə etdiyi ləzzətə heyran qalırıq.

Bu, hər üç böyükdən birində olan yüksək qan təzyiqinə kömək edir və infarkt və ya vuruş ehtimalını artırır. Ancaq indi elm adamları bu tərkibdən yeni bir təhlükə aşkar etdilər: bağırsaqların pozulması.

Mikrobiom tədqiqatçısı və qidalanma mütəxəssisi Dr Emily Leeming duzun bağırsağa necə zərər verə biləcəyindən danışıb. Belə ki, onun sözlərinə görə, son araşdırmalar göstərib ki, həddindən artıq duz istehlakı bağırsaq bakteriyalarımızın tarazlığını pozur.

Xüsusilə, bir araşdırmada, 12 iştirakçı adi pəhrizlərini yeyərkən gündəlik 6 q duz ehtiva edən bir kapsul qəbul edib və təcrübədən əvvəl və sonra alınan nəcis nümunələri laktobasil adlı faydalı mikrobların effektiv şəkildə məhv edildiyini göstərib.
Mütəxəssis bildirir ki, bu, bağırsaq bakteriyalarının iltihabı azaltmağa və qan damarlarını rahatlamağa kömək edən qısa zəncirli yağ turşuları adlanan xüsusi molekulları daha az istehsal edə bilməsi deməkdir ki, bu da qan təzyiqinin artmasına səbəb olur.

Siçanlar üzərində aparılan ayrı-ayrı tədqiqatlar göstərib ki, yüksək duzlu pəhriz beyinə zərər verə bilər, öyrənmə və yaddaşı zəiflədir. Bunun bağırsaqlarımızda bakterioidlər və proteobakteriyalar adlanan faydalı mikrobların sayının azalması ilə bağlı ola biləcəyi düşünülür.
Həddindən artıq duz da zəif iştahla əlaqələndirilir. Tədqiqatlar göstərir ki, o, yeməkdən sonra bağırsaqlar tərəfindən istehsal olunan və bizi tox hiss edən qlükaqona bənzər peptid-1 (GLP-1) hormonunun ifrazına mane olur.

Xəbər xətti