Alimlər heyvan mənşəli dəmirin qəbulunun 2-ci tip diabetin inkişafına səbəb olduğunu bəyan ediblər. Bu komponenti ət yeməklə əldə edə bilərsiniz. Buna görə də ət pəhrizi təhlükəli sayılırdı.
Alimlər 2-ci tip diabetin inkişaf riskinin artması ilə əlaqəli bir pəhriz adlandırdılar. Məlum olub ki, bu, müntəzəm olaraq ət istehlakıdır.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, bunu Harvard İctimai Səhiyyə Məktəbinin tədqiqatçıları bildirib. Tədqiqat göstərdi ki, heyvan mənşəli dəmir bu patologiyanın inkişaf riskini artırır. Eyni zamanda insan ət yeməklə həmin maddəni əldə edə bilər.
37,5 min amerikalı tibb işçisinin sağlamlığı, pəhrizi və həyat tərzi ilə bağlı məlumatları öyrənən alimlər onların qidalanma vərdişləri ilə diabetin müxtəlif biomarkerləri arasında əlaqə tapıblar.
Məlum oldu ki, müntəzəm olaraq ət və ya qaraciyər istehlak edən subyektlərin diabet inkişaf riski 26% daha çox idi. Bu, yağların və bəzi amin turşularının insan orqanizminə mənfi təsirinin nəticəsidir.
Alimlər bitki mənşəli yağların belə təsirə səbəb olmadığını vurğulayıblar.
Bu arada, mütəxəssislər daha əvvəl şəkər xəstəliyiniz varsa istehlak edilməməli olan başqa bir məhsulun adını çəkdilər. Bunun banan olduğu ortaya çıxdı. Məlum olub ki, bir orta ölçülü bananda şəkər, nişasta və lif şəklində 112 kalori və 29 qram karbohidrat var. Nəticədə bir bananda 15 qrama qədər şəkər ola bilər.