Tərkibində yüksək fruktoza olan qarğıdalı siropunun sağlamlığa mənfi təsirləri ilə bağlı araşdırmalar qorxulu olsa da, düzgün istehlak edildikdə qarğıdalı sağlamlığa faydalı ola bilər. Qarğıdalının sağlamlıq üçün faydaları nələrdir?
Ucnoqta.az xəbər verir ki, son vaxtlar qarğıdalı ilə bağlı müzakirələr gündəmdədir. Tərkibində yüksək fruktoza olan və xüsusilə həddindən artıq işlənmiş qidalarda rast gəlinən qarğıdalı siropunun sağlamlığa mənfi təsirləri ilə bağlı araşdırmalar həqiqətən qorxuludur.
Miçiqan Universitetində qidalanma elmini tədris edən Dr. Ana Baylin təzə qarğıdalının çox faydalı bir tərəvəz olduğunu bildirir. Yayda təzə, ilin qalan aylarında konservləşdirilmiş və ya dondurulmuş halda istehlak edilə bilər.
1 stəkan qarğıdalıda 3 qram lif var.
Həll olunmayan liflər mədə və nazik bağırsaqda həzm oluna bilmədiyi üçün bütövlükdə yoğun bağırsağa çatır. Bu, tualetə getməyi asanlaşdırır, Ohayo Dövlət Universitetinin Kompleks Xərçəng Mərkəzinin kliniki dietoloqu Kandis Şreyber deyir: “Həll olunmayan liflər nəcisi zənginləşdirir və qəbizlik üçün faydalıdır.
Ləpələrin yumşaq və sulu olduğu mərhələdə yığılmış təzə qarğıdalı nişastalı tərəvəz hesab olunur. Qarğıdalı, kartof və noxud kimi nişastalı tərəvəzlər; Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər yerkökü və ya bibərdən daha çox karbohidrat və kalori ehtiva edir. Şreyber 1 stəkan qarğıdalıda 27 qram karbohidrat və 125 kalori olduğunu qeyd edir.
Dr. Baylin nişastalı tərəvəzlərin şəkər və ya həddindən artıq işlənmiş qidalardan daha sağlam bir karbohidrat və kalori mənbəyi ola biləcəyini vurğulayır. Üstəlik, qarğıdalıda olan nişastanın bir hissəsi davamlı nişastadır.
Davamlı nişasta sağlam mikrobiomu dəstəkləyir və bədənin qan şəkərini tarazlamasına kömək edir.
Qarğıdalıda əhəmiyyətli miqdarda olan A və C vitaminləri sümük və immun sisteminin sağlamlığını dəstəkləyir. Bundan əlavə, 1 stəkan qarğıdalıda 934 mikroqram lutein və zeaksantin (noxuddan az, kökdən çox) var. Bu mikroelementlər gözlər üçün də faydalıdır. Liu dedi ki, qarğıdalı həm də ürək üçün faydalı bir mineral olan maqneziumun yaxşı mənbəyidir. Tədqiqatlar göstərir ki, kifayət qədər maqnezium qəbul etməyən insanların ürək xəstəliyinə tutulma riski daha yüksəkdir.