İftardan ən az 2 saat sonra desert yeyin

05:04 - 19 Mart 2024 - Cəmiyyət

Ramazan ayında sağlam qidalanmaq üçün qida seçiminə və yemək müddətinə diqqət yetirilməlidir. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Seda Nasuhbeyoğlu orqanizmin iftara qədər uzun müddət ac qalması səbəbiylə qanda şəkərin düşməsindən yarana biləcək risklərə və şirniyyat istehlak edərkən nəzərə alınması lazım olan şeylərə diqqət çəkib.

 “İftar zamanı və ya dərhal sonra desertlərin istehlakı həzm problemlərinə və qan şəkərinin pisləşməsinə səbəb ola bilər. Bu səbəbdən iftardan ən az 2 saat sonra desert istehlak etmək daha yaxşı olar” – dietoloq deyib.

"Şəkər xəstəliyiniz yoxdursa, həftədə 2 porsiya ilə məhdudlaşan südlü desertlərə üstünlük verilə bilər. Ramazanda desert istehlak etmək istəyirsinizsə, pəhriz proqramınızdan 1 stəkan süd, 1 dilim çörək, 1 orta boy meyvəni çıxarın; Həftədə bir dəfə 1 porsiya südlü desert, 1 porsiya meyvəli desert və ya 1 porsiya Güllaç istehlak edə bilərsiniz” – mütəxəssis qeyd edir.

Nasuhbeyoğlu desert istehlakında diqqət edilməli olan ən vacib məqamın hazır almaqdansa, evdə hazırladığımız və tərkibini bildiyimiz südlü desertlərə üstünlük vermək olduğunu vurğulayıb.

Nasuhbeyoğlu Ramazan ayında düyü, güllaç, pudinq, dondurma kimi südlü desertlərə üstünlük verilməli olduğunu bildirir. Belə ki, pəhriz enerji baxımından aşağı, zülal, kalsium və fosforla zəngindir. Meyvə və südü birləşdirən desertlər, təzə mövsüm meyvələri ilə hazırlanan kompotlar, quru əncir, ərik, xurma və üzüm kimi quru meyvələrdən hazırlanan kompotlar desert istehlakı üçün ən yaxşı seçim olacaq. 

"Meyvələrlə hazırlanan desertlərə üstünlük vermək də gündəlik lif ehtiyacını artıracaq."

Xəbər xətti