Hansı qidalar çörəklə birlikdə yeyilməməlidir? Təəccüblü siyahı...

09:27 - 17 Noyabr 2025 - Cəmiyyət

Ağ undan hazırlanmış çoxlu çörək məmulatları yemək yalnız artıq çəkiyə səbəb olmur, həm də sağlamlığınıza zərər verə bilər.

Ucnoqta.az “Healthline”yə istinadən xəbər verir ki, buna görə də həkimlər çörəklə birlikdə yeyilməməli qidaların siyahısını tərtib ediblər.
Hansı qidalar çörəklə birlikdə yeyilməməlidir?

Süd
Bu, kifayət qədər məşhur qida kombinasiyasıdır; bir çox insan çörəklə süd içməyə öyrəşib. Bu kombinasiya şişkinliyə və qaza səbəb ola bilər. Bu problemin qarşısını almaq üçün tam taxıllı çörəklər və az yağlı süd məhsulları seçin.
Kərə yağı
Çoxlu heyvan yağı ehtiva edən çoxlu kərə yağı yemək piylənmə və ürək xəstəlikləri riskini artıra bilər. Həkimlər çörəklə birlikdə kərə yağı həddindən artıq istifadə etməməyi məsləhət görürlər; onu zeytun yağı və avokado ilə əvəz etmək daha yaxşıdır.
Kartof
Kartof və çörək həm karbohidratlarla çox zəngindir. Onları eyni yeməkdə birləşdirmək bədəndə artıq karbohidratlara səbəb ola bilər. Buna görə də həkimlər bu qida kombinasiyasına qarşı xəbərdarlıq edirlər, çünki bu, çəki artımına və qan şəkəri səviyyəsinə səbəb ola bilər. Əgər kartof yeməkləri ilə çörək yeməyi sevirsinizsə, göyərti, kahı və tərəvəz kimi liflə zəngin bitki qidaları əlavə etməlisiniz.
Duzlu qəlyanaltılar
Çörək xiyar, pomidor və turş kələm kimi turşu tərəvəzlərlə yeyilməməlidir. Bu kombinasiya ürəkbulanma və mədə pozğunluğuna səbəb ola bilər. Həmçinin, duzlu qoz-fındıq, kartof qızartması və digər qəlyanaltılarla çörək yeməkdən çəkinin. Bu, bədəndə artıq duza səbəb olacaq və ürək-damar xəstəlikləri riskini artıra bilər. Həkimlər təzə tərəvəz və qoz-fındıq seçməyi məsləhət görürlər.
Mürəbbə
Uşaqlıqdan bəri çörək və süd ilə mürəbbə yeməyə öyrəşmişik. Lakin həkimlər buna qarşı məsləhət görürlər. Birincisi, bu, sürətli çəki artımına səbəb ola bilər. İkincisi, bu qida kombinasiyası şişkinliyə və qaza səbəb olur. Pəhriz saxlayanlar hər hansı şirniyyatla çörəkdən çəkinməlidirlər.
Göbələk
Dietologlar julyen kimi göbələk yeməkləri ilə çörək yeməyi qəti şəkildə məsləhət görmürlər. Göbələklər öz-özlüyündə ağır bir qidadır, lakin çörəklə birləşdirildikdə bədənin həzm etməsi çətin olan cəhənnəm qarışığı yaradırlar. Buna görə də, julyen kimi yeməklər 14 yaşdan kiçik uşaqlar üçün tövsiyə edilmir.
Ət 
Bu qidalarla yalnız qara çörək yeyilə bilər, çünki bu, bədənin onları həzm etməsinə kömək edir. Ağ çörək yağlı qidalarla yeyilməməlidir, çünki həzmi yavaşlatır. Bu, ağırlığa və mədə ağrısına səbəb ola bilər.
Qazlı İçkilər
Çörək və şəkərli qazlı içkilər birlikdə istehlak edilməməlidir; bu, sağlamlığınız üçün çox təhlükəli ola bilər. Qazlı içkilər çörəkdən karbohidratların sürətlə mənimsənilməsinə kömək edir ki, bu da qan şəkərinin kəskin artmasına səbəb ola bilər. Bu, diabet xəstələri üçün son dərəcə təhlükəlidir.
Çörəyi hansı qidalarla yeyə bilərsiniz?
Çörək ət və balıqla ən yaxşı uyğun gəlir, lakin qara və ya boz olmalıdır. Tünd çörəklər tərəvəz, göyərti və müxtəlif yarpaqlı salatlarla da yeyilə bilər.

Xəbər xətti