Çərəzin ürək üçün faydaları elmi cəhətdən təsdiqlənib

06:41 - 5 Noyabr 2025 - Cəmiyyət

Loma Linda Universiteti İctimai Səhiyyə Məktəbinin bir qrupu müntəzəm olaraq fındıq istehlakının ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltdığını göstərən bir araşdırma aparıb. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu uzunmüddətli tədqiqatın nəticələri eatingwell.com tərəfindən bildirilib.
Amerikalı alimlərin işi, Adventist Sağlamlıq Tədqiqatı 2-də iştirak edən ABŞ və Kanadadan olan 80.000 yetkin könüllü üzərində on ildən çox davam edən müşahidə məlumatlarına əsaslanıb. 

Digər iştirakçılardan daha tez-tez çərəz yeyən iştirakçılarda ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riski 14% daha aşağı olub. Həmçinin, onların koronar ürək xəstəliyindən ölüm riski 19% daha aşağı olub.

Tədqiqatçılar həmçinin ürək və qan damarları üçün ən faydalı hesab edilən çərəz növlərini də sadalayıblar: badam, keşyu və qoz. Bu tədqiqatlara görə, ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riskinin azalması 17%-ə, koronar ürək xəstəliyindən isə 27%-ə yüksəlib.

Qoz-fındıq optimal həzm funksiyasını təşviq edən və immunitet sistemini gücləndirən faydalı komponentlərlə zəngindir. Onların ürəyə və qan damarlarına müsbət təsiri bu qidaları gündəlik istehlak üçün xüsusilə vacib edir.

Xəbər xətti