Çay və şokolad qan təzyiqini aşağı salır - Yeni araşdırma

07:26 - 14 May 2025 - DİGƏR

Çay və şokoladdan olan flavan-3-ollar damar sağlamlığını yaxşılaşdıra və qan təzyiqini aşağı salaraq ürək-damar sağlamlığı üçün yeni imkanlar açır.

Ucnoqta.az xəbər verir ki. yeni bir araşdırma göstərib ki, flavan-3-ols – çay, kakao, alma və üzümdə olan təbii birləşmələr – qan damarlarını gücləndirir və qan təzyiqini aşağı salır. Təsiri hipertansiyonlu insanlarda xüsusilə nəzərə çarpır və bəzi hallarda dərmanların təsiri ilə müqayisə olunur. Bu sadə qidalar ürək sağlamlığını dəstəkləmək üçün dadlı bir yol ola bilər.

Alimlər flavan-3-olların ürək-damar sisteminə təsirlərini araşdıran 145 randomizə edilmiş nəzarətli sınaqları təhlil ediblər. Təcrübələrdə iştirakçılar müntəzəm olaraq qara və yaşıl çay, tünd şokolad, alma və qırmızı üzüm kimi bu birləşmələrlə zəngin qidalardan istifadə ediblər. Qan təzyiqi və qan damarlarını əhatə edən və onların tonusunu tənzimləyən nazik hüceyrə təbəqəsi olan endotelin vəziyyəti ölçüldü. Flavan-3-ols antioksidant kimi fəaliyyət göstərir, iltihabı azaldır və qan axını yaxşılaşdırır. Endoteldə azot oksidinin istehsalını stimullaşdırırlar, bu da qan damarlarını rahatlaşdırır və qan təzyiqini azaldır.

Flavan-3-olların müntəzəm istehlakı, xüsusən də yüksək səviyyəli insanlarda qan təzyiqini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. Bəzi hallarda təsir dərman müalicəsinin nəticələrinə yaxın olub.

Flavan-3-ols endotel funksiyasını yaxşılaşdıraraq, damarları daha elastik və stressə davamlı edir. Bu, hətta normal qan təzyiqi olan insanlarda da baş verib, geniş qoruyucu təsir göstərir.

Flavan-3-ols olan məhsullar - çay, tünd şokolad, alma - mövcuddur və pəhrizə asanlıqla inteqrasiya olunur.
Alimlər qeyd ediblər ki, bu, sadə və zövqlü pəhriz dəyişiklikləri vasitəsilə qan təzyiqini idarə etmək və ürək sağlamlığını qorumaq üçün əla bir yoldur.

Xəbər xətti