Kolbasa və sosiska yemək, tütün çəkməklə eyni şəkildə xərçəngə tutulma riskini artırır. Görünür, bunun reallıqla heç bir əlaqəsi yoxdur. Amma əslində bu nəşrlərin real, elmi əsası var, çünki onların müəllifləri adətən ÜST tərəfindən tərtib edilmiş kanserogenlərin təsnifatından məlumat alırlar.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, Rusiyanın əməkdar həkimi, məşhur teleaparıcı Aleksandr Myasnikov deyib ki, müasir dünyada kanserogenlərdən qorunmaq mümkün deyil; eyni zamanda toxunulmazlığınızı gücləndirərkən yalnız bədənə yüklərini azaltmağa cəhd edə bilərsiniz.
"Genetik mutasiyaya nəyin səbəb olacağını həqiqətən bilmirik. Bunlar radiasiya, pis ekologiya, tütün, eyni kömürün yanma məhsulları, işlənmiş qazlar, mikroplastiklər, tavaların örtülməsi, ultrabənövşəyi şüalanma, dezodorantların və günəşdən qoruyucuların tərkibi, şəkər əvəzediciləri - hər yerdə ola bilər.
Rəsmi olaraq, hətta xörək duzu da kanserogenlər siyahısına daxildir.
Myasnikov əlavə edib ki, bu səbəbdən biz yalnız yeməyimizi duzsuz edə bilərik, kolbasa yemərik, solaryumlara getməyək və günəş kremindən istifadə edə bilərik, baxmayaraq ki, tərkibində kanserogen kimi təsnif edilə bilən elementlər də var.
Mütəxəssis qeyd edib ki, insan təkcə kanserogenlərin orqanizmə təsirini azaltmaq üçün tədbirlər görməyə deyil, həm də immunitetini gücləndirməlidir.
Həkim qeyd edib ki, onkoloji xroniki kompensasiya olunmayan xəstəliklərlə mübarizə apararaq immuniteti zəifləmiş şəxslərdə daha çox rast gəlinir”.
Myasnikov həmçinin bildirdi ki, statistikaya görə, inkişaf etmiş ölkələrdə xərçəng 40% hallarda ölümə səbəb olur.