"Ketçup" yağ turşusu və qan şəkərinin səviyyəsini artırır

06:45 - 24 Aprel 2025 - SİYASƏT

Mayonez və ketçup qarışığı xalq arasında "ketçunay" kimi səs-küylü adını almışdır. Hazırlanması asan olduğu və yeməklərə yeni dad qatdığı üçün sous məşhurdur. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Mixail Ginzburg ketçupdan sui-istifadə etsəniz nə olacağını danışıb.
Ruslar arasında məşhur olan "ketçup" sousu - mayonez və ketçup qarışığı orqanizmə ciddi ziyan vurur. Diyetoloqun sözlərinə görə, bu halda “bir zərərli şey digər zərərli şeylə qarışır” və buna görə də risklər artır.

Həkim xatırladıb ki, belə sousun tərkibində yağ, selikli qişanı qıcıqlandıran sirkə və şəkər olacaq.
Orqanizmdə artıq yağ və şəkər olduğundan onların qanda miqdarı artmağa başlayır. Nəticədə ketçupdan sui-istifadə edildikdə metabolik pozğunluqlar müşahidə edilir və şəkərli diabet riski artır. 

Sous hamı üçün - mədə, qaraciyər və öd kisəsi xəstəlikləri olan, şəkərli diabet və ya buna meylli insanlar üçün zərərli olur. Bundan əlavə, "ketçunay" ateroskleroz, koroner ürək xəstəliyi, arterial hipertansiyon və artıq çəki problemi olan insanlar üçün təhlükəlidir.

Buna görə Ginzburg bu sousun istehlakını minimuma endirməyi tövsiyə etdi və onu daha sağlam olanlarla əvəz etmək daha yaxşıdır, məsələn, kefir, göyərti və sarımsaq əsasında.

Xəbər xətti