Toyuq ətinin bişirilməsi və saxlanmasında edilən səhvlər

06:00 - 21 Aprel 2025 - DİGƏR

"Toyuq əti mikroorqanizmlərin çoxalması üçün ideal şərait yaradan bir qidadır. Ona görə də bişirmə, təmas və saxlama proseslərində edilən kiçik səhvlər böyük sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər"

Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə prof. dr. Ahmet Hilmi Çon danışıb. Mütəxəssis toyuq ətinin səbəb olduğu zəhərlənmələrə diqqət çəkib. Mehmet Özcan toyuqun yetişdirilməsindən tutmuş bişirilməsinə və xidmətinə qədər bütün mərhələlərində gigiyenaya böyük diqqət yetirilməli olduğunu bildirib.

Toyuq əti quruluşuna görə çox həssas heyvan qidasıdır və bakteriya inkişafı üçün son dərəcə əlverişli mühit yaradır. Ona görə də toyuqun fermada yetişdirilməsi, kəsim məntəqəsinə daşınması, oradakı gigiyena qaydaları, soyuq zəncirlə daşınması, bazarlarda və ya qəssablarda satışa təqdim edilməsi, restoranlarda hazırlanması, istehlakçıya xidmət göstərilməsindən tutmuş bütün mərhələlər mütləqdir.

Toyuq ətinin düzgün saxlanmadığı təqdirdə bir çox bakteriya ilə çirklənə biləcəyini deyən Çon, "Bu prosesin hər bir addımı qida təhlükəsizliyi baxımından həyati əhəmiyyət kəsb edir. Toyuq əti mikroorqanizmlərin böyüməsi üçün ideal şərait yaradan qidadır. Ona görə də bişirmə, təmas və saxlama proseslərində edilən kiçik səhvlər böyük sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Ancaq təqdim etdiyimiz məqam xüsusilə məhsulun bişirilmə və saxlanma mərhələləri ilə bağlıdır.

Toyuqun kifayət qədər bişirilməsi çox vacibdir, lakin çox vaxt bu kifayət deyil. Məhsula bişdikdən sonra çılpaq əllə toxunmaq, eyni avadanlıqla həm çiy, həm də bişmiş məhsullara toxunmaq, məhsulu lazımi temperaturda saxlamamaq və ya uzun müddət açıq havada saxlamaq və s. bütün bunlar hətta bişmiş toyuqda da bakteriyanın çoxalmasına zəmin yarada bilər. Bu, ciddi xəstəliklərə səbəb ola biləcək mikroorqanizmlərin, xüsusilə salmonella və kampilobakteriyaların ötürülməsinə səbəb ola bilər. Xüsusilə də yay aylarının yaxınlaşması ilə artan temperatur bu cür riskləri daha da artırır.

Uyğun olmayan şəraitdə saxlanılan bişmiş toyuq məmulatlarında bir neçə saat ərzində belə sağlamlığa təhlükə yarada biləcək səviyyədə bakteriya ola bilər. Bu səbəbdən həm iş yerləri, həm də evdə yemək hazırlayan fərdlər gigiyena qaydalarına hər zamankindən daha çox diqqət yetirməlidirlər.
Təəssüf ki, məhsulu soyutmadan çöldə qoymaq, dəfələrlə qızdırmaq, uzun müddət uyğun olmayan şəraitdə soyuducuda saxlamaq kimi ümumi səhvlər qida zəhərlənməsinin ən çox yayılmış səbəblərindəndir. Bütün bu səbəblərdən istehlakçıların etibarlı yerlərdən alış-veriş etmələri, evdə hazırladıqları qidalarda gigiyena qaydalarına diqqət yetirmələri, xüsusilə heyvan mənşəli qidaları uyğun temperaturda bişirib saxlamaları böyük əhəmiyyət kəsb edir. “Toyuq əti qidalı və qənaətcil zülal mənbəyi olsa da, düzgün emal edilmədikdə ciddi ictimai sağlamlıq problemlərinə səbəb ola biləcək bir məhsuldur”.

Xəbər xətti