Mütəxəssislər ətirli şamların və əridilmiş ətirli mumun qapalı yerlərdə havanın çirklənməsini əhəmiyyətli dərəcədə artıra biləcəyini aşkar ediblər.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, araşdırmaya görə, bu məhsullar dizel mühərrikləri və qaz sobaları ilə eyni səviyyədə hava çirkliliyi yarada bilər.
ABŞ və Almaniya alimlərinin apardığı araşdırmada müəyyən edilib ki, ətirli şamlar və buna bənzər məhsulların buraxdığı uçucu üzvi birləşmələr (VOC) ozonla qarşılıqlı əlaqəyə girərək nanoskopik hissəciklər əmələ gətirir.
Bu hissəciklər ağciyərlərə nüfuz edəcək qədər kiçik olduqları üçün sağlamlıq riski yaradır. Əvvəlki araşdırmalar göstərdi ki, bu cür incə hissəciklər ürək və tənəffüs xəstəlikləri ilə əlaqəli ola bilər:
"Hava hissəciklərinin qapalı məkanlarda necə əmələ gəldiyini anlamaq üçün ən kiçik nanohissəcikləri belə ölçməliyik", - deyə Purdue Universitetinin inşaat mühəndisi Brandon Boor bildirib. Boor, ətir məhsullarının ozonla reaksiya verdiyini, havanın kimyəvi quruluşunu dəyişdirdiyini və sürətlə yayılan molekulyar klasterlər yaratdığını söyləyir.
Tədqiqatçılar 20 dəqiqə istifadədən sonra milyardlarla nanohissəciklərin tənəffüs sisteminə daxil ola biləcəyini və bunun sağlamlığa tam təsirinin məlum olmadığını vurğulayırlar.
Alimlər deyirlər ki, qapalı havanın çirklənməsi ilə bağlı araşdırmalar açıq havanın çirklənməsi qədər əhatəli olmasa da, eyni dərəcədə zərərli ola bilər.
Əvvəlki tədqiqatlar göstərdi ki, yağ əsaslı diffuzorlar, hava təravətləndiriciləri və təmizləyici məhsullar da yüksək səviyyədə nanohissəciklər buraxır.