Bişirmədən əvvəl ətin yuyulması: lazımdır, ya yox?

06:21 - 24 Fevral 2025 - Cəmiyyət

Bu gün biz yeməkdə vacib bir məsələ haqqında danışacağıq - yeməkdən əvvəl əti yumaq lazımdırmı? Bir çox evdar qadın bu sualla qarşılaşır və iki düşərgəyə bölünür: bəziləri bakteriyalardan xilas olmaq üçün ətin yuyulması lazım olduğuna inanır, digərləri isə bunun edilməməsi lazım olduğunu iddia edir. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, qədim dövrlərdə əti sadəcə kranın altında yumaq mümkün deyildi və bunun əvəzinə xüsusi üsullarla, məsələn, ədviyyatlarda marinasiya etmək və ya açıq odda uzun müddət qovurmaq kimi emal edilirdi. Maraqlıdır ki, bu gün də bu üsullardan bəziləri müasir mətbəxdə öz əksini tapıb.

Ətin bişməzdən əvvəl yuyulmasına qarşı əsas arqumentlərdən biri kifayət qədər istilik müalicəsinin patogen bakteriyaları öldürməsidir. Beləliklə, əvvəlcədən bişirməkdən başqa heç bir əlavə addım atmağa ehtiyac qalmır. Bundan əlavə, su çox sevdiyimiz ətin üzərində ətirli, qızılı-qəhvəyi qabığın əmələ gəlməsi prosesini poza bilər.

Bununla belə, istisnalar var. Əgər siz bazarda ət almısınızsa və onun üzərində sümük parçaları və ya qırıqlar kimi yad elementlər görmüsünüzsə, bişirməzdən əvvəl onları çıxarmaq və ya əti yumaq daha yaxşıdır. Həm də qeyd etmək lazımdır ki, xoşagəlməz bir qoxudan qaçmaq və yeməyin dadını yaxşılaşdırmaq üçün ətdən qan yuyulması tövsiyə olunur.
Beləliklə, yeməkdən əvvəl ətin yuyulması ilə bağlı qərar konkret vəziyyətdən asılıdır, lakin əksər hallarda təcrübəli aşpazların tövsiyələrinə əməl etməklə bu addımı atlaya bilərsiniz.

Xəbər xətti