Soğan yeməklərə dərin dad verən çox faydalı tərkib hissəsidir və şorbalarda, souslarda, hamburger əlavələrində və bir çox başqa reseptlərdə istifadə olunur.
Ucnoqta.az xəbər verir ki, bununla belə, mühüm roluna baxmayaraq, xüsusilə də xarab olmağa başlayanda xoşagəlməz qoxu mənbəyinə çevrilə bilər.
Soyuducuda bütöv bir soğan saxlamaq lazım deyil, çünki soyuq və nəmli bir mühit tərəvəzin yumşalmasına və xarab olmasına səbəb ola bilər. Onu qaranlıq, sərin, quru və yaxşı havalandırılan yerdə saxlamaq yaxşıdır. İdeal seçim mətbəx şkafında yerləşən perforasiya edilmiş səbətdən istifadə etmək olardı.
1. Ərzaq mağazasında soğan seçərkən yumşaq ləkələr və ya qançırlar olub olmadığını yoxladığınızdan əmin olun - bunlar daha çox xarab olan və pis qoxu verən soğanlardır.
Soğanı satın aldıqdan dərhal sonra qabığını soymağa tələsməyin - dəri təbii qoruyucu rolunu oynayır, içini təzə saxlayır. Bütün soğanın saxlanması onu istədiyiniz zaman istifadə etməyə imkan verir.
Doğranmış soğanı necə saxlamaq olar
Əgər sizdə artıq doğranmış soğan varsa, onları hava keçirməyən qabda və ya plastik torbada soyuducuda saxlamaq daha yaxşıdır.
2. 5-7 gün ərzində qabda saxlayın, çünki zaman keçdikcə qoxu gələ bilər. Ətirin digər qidalara keçməməsi üçün saxlayın. Əgər qoxunun çox sıxlaşdığını görsəniz, qalıqları dondurmağı düşünün.
Soğan dondurmaq olar
Bütün soğanı dondurmaq tövsiyə edilmir, çünki onlar çox sərtləşə bilər və əriməsi çətin olacaq. Bununla belə, doğranmış soğanın dondurulması effektiv qorunma üsuludur.
3.: Bir reseptdə yarım soğan tələb olunduqda, onu bütöv doğrayın və artıqlığını möhürlənmiş plastik torbaya qoyun. Mümkün qədər çox hava çıxarın, çantanı bağlayın və dondurucuya qoyun. Beləliklə, doğranmış soğanı keyfiyyətini və dadını itirmədən bir neçə ay saxlaya bilərsiniz.
Ümumi tövsiyələr
Böyük bir çanta soğan alsanız və dərhal istifadə etməyəcəyinizi bilsəniz, soyuducuda və dondurucuda saxlamaq üçün soğanı hissələrə ayırmaq daha yaxşıdır. Bu, sevimli yeməklərinizi hazırlamaq üçün əlinizdə həmişə kifayət qədər təzə və ya doğranmış soğan saxlamağa imkan verəcək.
4. Yararlılıq müddətini izləmək üçün doğranmış soğanların etiket paketlərini qeyd etməyinizə əmin olun – onlar adətən dondurucuda 6 aya qədər saxlanıla bilər.
Bu sadə məsləhətlərə əməl etmək sizə hər zaman əlinizdə olacaq təzə və dadlı soğanlardan zövq almağa kömək edəcək.