Yaddaşa mənfi təsir göstərən üç məhsul

09:00 - 4 Fevral 2025 - Cəmiyyət

Hamımız bilirik ki, sağlam qidalanma təkcə ümumi səhhətimizdə deyil, beynimizin fəaliyyətində də mühüm rol oynayır. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, neyroloqların son araşdırmaları müəyyən qidaların yaddaşımıza mənfi təsir göstərdiyini göstərib. Zehni aydınlığı və əla yaddaşı qorumaq üçün pəhrizinizdən hansı qidaları xaric etməli olduğunuza baxaq.

Oksford Universitetinin araşdırmasına görə, yağ turşuları ilə zəngin olan balıqların müntəzəm istehlakı beynin və yaddaşın idrak funksiyasını yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Neyrobioloq Robert Lavın sözlərinə görə, heyvanların yetişdirilməsinin müasir üsulları, o cümlədən taxılın yemlənməsi ətin keyfiyyətinin pisləşməsinə gətirib çıxarır və nəticədə orqanizmə mənfi təsir göstərir.

İndi diqqətimizi dondurmaya yönəldək. Bu şirin desert çoxları tərəfindən sevilsə də, tərkibində yüksək yağ və şəkər olduğu üçün ürək-damar sisteminə mənfi təsir göstərə bilər. Hər şeydə, hətta dondurmaya olan həvəsinizdə də mülayimliyi yadda saxlamaq vacibdir.

Robert Lav hesab edir ki, həddindən artıq emal və şəkər əlavə etmək bu səhər yeməyini beyin sağlamlığından narahat olanlar üçün pis seçim edir. Mütəxəssis hesab edir ki, ən yaxşı alternativ zülal məhsulları, məsələn, beyin funksiyası üçün qida maddələri ilə zəngin olan yumurtalardır.

Yadda saxlamaq lazımdır ki, beyin sağlamlığımızın qayğısına qalmaq düzgün bəslənmədən başlayır. Məhsulları şüurlu seçin, keyfiyyətinə və bədənə təsirinə diqqət yetirin. Yaddaşınızı və koqnitiv funksiyanızı qoruyun, çünki özünə qulluq etmək xoşbəxt bir həyat sürməyin ən vacib aspektlərindən biridir.

Xəbər xətti