Qış aylarında qrip və soyuqdan qorunmaq üçün immunitet sistemini gücləndirmək çox vacibdir.
Ucnoqta.az Türkiyə mətbuatına istinadən xəbər verir ki, soyuq qış günlərində sağlam qalmaq üçün orqanizmi qış şərtlərinə uyğun hazırlamaq lazım olduğunu vurğulayan dietoloq Tuba Örnek qış fəslini qarşılayarkən bir çox insan fiziki aktivliyin azaldığını, fiziki aktivliyin azaldığını müşahidə edildiyini deyir.
Bununla belə, qrip xəstəlikləri ilə qarşılaşma riski də artır. Belə olan halda, xüsusilə qış dövründə immunitet sistemini güclü saxlamaq daha vacib olur.
İmmunitet sistemi bədənə daxil olan xəstəliyə səbəb olan mikrobları aradan qaldırmaq üçün mübarizə aparır. Buna görə də Tuba Örnek prioritet olaraq bu sistemi zəiflədən amillərdən qaçınılması lazım olduğunu vurğulayır:
“Bu amillər; səhv yemək vərdişləri, oturaq həyat, siqaret, yuxu pozğunluğu və stress. Bunlar hələ də mövcud olsa da, immuniteti gücləndirən əlavələr və ya vitaminli qidaların həddindən artıq istehlakı öz başına heç bir fayda verməyəcək" dedi.
Tuba Örnek qışda toxunulmazlığı gücləndirmək üçün 8 qidalanma təklifi verdi:
Şəkərli qidalardan və qızardılmış qidalardan uzaq durun
İlk növbədə şəkər əlavə edilən qidalardan - içkilərdən, xəmirdən, qızardılmış yeməklərdən, qatqılar olan hazır qidalardan, işlənmiş ətlərdən, qatı yağlarla hazırlanmış qidalardan uzaq durmaq lazımdır. Birinci qayda dörd qida qrupundan kifayət qədər qida almaqdır.
Bunlar; süd məhsulları, ət məhsulları, meyvə-tərəvəz və taxıl. Bu qruplar içərisində infeksiya ilə mübarizədə çox müvəffəqiyyətli olan qidalar var.
Tərəvəz və meyvə istehlakına diqqət yetirin
Müxtəlif antioksidan və lif tərkibinə görə qiymətlidir; Pəhrizinizə bütün tərəvəz və meyvələri, xüsusən də soğan, sarımsaq, kələm, xaç ağacı tərəvəzləri, brokoli, nar, portağal və avokado daxil edin. Hər yeməkdə bol zeytun yağı və sirkə ilə salat yeyin.
Qatıq, kefir və turşu istehlak edin
Tərəvəz və meyvələrin bağırsaqlarımızdakı faydalı bakteriyalar olan probiotiklərə kömək etmə qabiliyyəti müdafiə sistemimizi gücləndirir.
Probiotik sayımızı artırmaq üçün qatıq, kefir, turşu və sirkə kimi fermentləşdirilmiş məhsullardan istifadə edəcəyik, siz də həkiminiz və diyetisyeniniz uyğun görsə probiotik-prebiotik əlavələrdən istifadə edə bilərsiniz.
Lifli, tam taxılları seçin
Sadə karbohidratlara, yəni süfrə şəkərinə və şəkərdən hazırlanan qidalara ehtiyacımız yoxdur və onlar da immunitet sistemini zəiflədir.
Buna görə də, lifli, yəni təmizlənməmiş, tam taxıl və qabıqlı taxıl olan kompleks karbohidratlara üstünlük verməliyik. Məsələn, tam buğda çörəyi, qarabaşaq yarması, yulaf və bulqur istehlak edə bilərsiniz.
Protein istehlak edin
İmmunitet sistemi tərəfindən ifraz olunan antikorlar təbiətdə zülaldır. Protein qəbulunuzu adekvat səviyyədə saxlamalısınız. Ət, toyuq, balıq, hinduşka, yumurta, süd məhsulları və baklagiller protein ehtiva edir. Bundan əlavə, bu qrupdakı sink mineralı müqavimətimizi artırmağa kömək edir.
Tərkibində omeqa 3 olan balıq, qoz və semizotu istehlakınızı artırın
Omeqa 3 yağ turşuları da immunitet sistemimizi gücləndirməkdə mühüm rol oynayır. O, ilk növbədə balıqda, həm də portula və qozda olur. Balıq istehlakınız qril və ya bişmiş olmalıdır.
Həftədə 3 porsiya tövsiyə edirik. Balıq yağı kapsullarını istehlak edə bilmirsinizsə, həkiminiz və ya diyetoloqunuzla məsləhətləşərək istehlak edə bilərsiniz.
Şorbalarınıza zərdəçal əlavə edin
Tərkibində curcumin olan zərdəçal son vaxtlar ən çox öyrənilən bitkilərdən biridir. İmmunitet sistemini aktivləşdirdiyini bilirik. Şorbalarınızda qara bibərlə birlikdə ədviyyat kimi istifadə edə bilərsiniz. Həkiminizin və ya dietoloqunuzun nəzarəti altında əlavə olaraq da istifadə edilə bilər.
Pəhrizinizə zeytun yağı və avokado daxil edin
Yağlı toxumlar arasında qoz, fındıq və badam çox faydalı vitamin E, bitki yağ turşusu və müxtəlif mineral tərkibinə malikdir. Yağ növləri, xüsusilə zeytun yağı, kokos yağı, qara zirə yağı və avokado yağı güclü antioksidantlardır.