Gündəlik sosiska-kolbasa yeyənlərə XƏBƏRDARLIQ: Bu xəstəliklər ...

14:31 - 27 Sentyabr 2024 - Cəmiyyət

 Gündəlik sosiska və kolbasa istehlakı xərçəng riskini 18% artırır

Ucnoqta.az xəbər verir ki, qastroenteroloq Lyudmila Suxorukova sosiskaların gündəlik istehlakı nəticəsində yaranan xəstəlikləri açıqlayıb. Həkimin sözlərinə görə, ilk növbədə bunlar onkoloji xəstəliklərdir.

Mütəxəssislər statistik məlumatları öyrəndikdən sonra belə qənaətə gəliblər ki, emal olunmuş ətin kolorektal xərçəngin inkişafı ilə sıx əlaqəsi var.

Kolbasa, bildiyiniz kimi, həm də emal olunmuş məhsullardır.

 "Təhlil göstərdi ki, gündəlik təxminən 50 qram emal olunmuş ətin istehlakı - bir orta kolbasa ekvivalenti - kolorektal xərçəng riskinin 18% artması ilə əlaqələndirilir", - Suxorukova bildirib.
Bundan əlavə, kolbasaların müntəzəm istifadəsi ürək-damar xəstəliklərinə səbəb olur.
Suxorukova qeyd edir ki, kolbasalarda çoxlu duz və doymuş yağlar var ki, onların artıqlığı qan təzyiqi və ateroskleroza səbəb olur. Bunlar ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini artıran amillərdir.

Kolbasaların müntəzəm istifadəsi nəticəsində yaranan digər bir xəstəlik demensiyadır. Suxorukova bildirib ki, gündə əlavə 25 qram kolbasa, patologiyanın inkişaf ehtimalını 40% artırır.

Bu arada, əvvəllər işlənmiş qidaların artrit riskini artırdığı bildirilmişdi. Bu xəstəlik iltihaba səbəb olan maddələrə görə baş verir.
Buraya şəkər, gluten, süd məhsulları, soya, toxum yağları, süni tatlandırıcılar və qida konservantları daxildir.

Xəbər xətti