Kolbasa və kəsmikdə olan bu məhsul ciddi xəstəliklərə yol açır

09:17 - 15 Avqust 2024 - Cəmiyyət

Rusiyada kəsmik və kolbasa kimi tanış məhsullarda ət yapışqanının aşkarlanması halları daha tez-tez baş verib. Üstəlik, son vaxtlar istehsalçılar ət yapışqanını hətta çörək, süd məhsulları və şirniyyatlara da əlavə etməyə başlayıblar.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Polina Juravleva transqlutaminazdan istifadənin fəsadlarından danışıb. Onun sözlərinə görə, daha çox ət yapışqanı kimi tanınan maddə Parkinson və Alzheimer kimi ciddi xəstəliklərə səbəb olur.

Dietoloq Polina Juravlevanın fikrincə, bu maddəni montsroenzimdən başqa bir şey adlandırmaq olmaz.
Proteini bağlamaq üçün məhsullara transqlutaminaza əlavə edilir. İstehsalçılar üçün daha asandır, lakin istehlakçılar üçün ət yapışqanının istifadəsi Parkinson xəstəliyi, Alzheimer xəstəliyi və ya çölyak xəstəliyi kimi ciddi patologiyalara səbəb ola bilər.

Bundan əlavə, fermenti öyrənən bir neçə təcrübə göstərdi ki, o, zərərli mikroorqanizmlərin böyüməsini təhrik edir və ürək-damar, otoimmün, xərçəng və hətta neyrodegenerativ xəstəliklərin inkişaf riskini artırır.

Bu arada cərrah Aleksandr Umnov da ət yapışqanından istifadənin təhlükələrindən danışıb. Həkimin sözlərinə görə, müxtəlif elementlərin və qalıqların yapışdırılması fermentasiyaya və nəticədə təhlükəli zəhərlənməyə səbəb ola bilər.
Buna görə də, Umnov səbətə əlavə etməzdən əvvəl məhsulun etiketlərini öyrənməyi tövsiyə etdi. Məhsullarda "ət yapışqanının" varlığını müəyyən etmək mümkündür, çünki istehsalçılardan bütün əlavələri göstərmələri tələb olunur. Mütəxəssis, həmçinin məhsulların toxumasına və tutarlılığına diqqət yetirməyi məsləhət görür.

Xəbər xətti