Diabetin qarşısını alır: Ürək-damar dostu ...

05:43 - 2 Avqust 2024 - DİGƏR

Tədqiqatlar qoz-fındıq istehlakının ürək-damar xəstəlikləri riskini 25 faiz azaldır.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, Harvard Universitetinin 32 ildir apardığı araşdırmanın nəticələrinə görə, qoz istehlakının ürək-damar xəstəlikləri riskini 25 faiz azaltdığı, lazımi miqdarda qoz-fındıq istehlakının da sağlamlıq üçün vacib olduğu bildirilib.

Qida mühəndislərindən Ayşen Orhan Özer qoz-fındıqların çox faydalı qidalar ehtiva etdiyini və akademik araşdırmaların müəyyən miqdarda fındıq istehlakının ürək-damar və sinir sistemlərinə müsbət təsir etdiyini sübut etdiyini qeyd edir.
Mütəxəssislər fındıq, qoz, badam, anakardiya, püstə və fıstıqdan həftədə iki dəfə istifadə etməyi tövsiyə edirlər, çünki qozun tərkibindəki faydalı yağlar ürək-damar yollarını açır.

Qida mühəndisi Ayşen Orhan Özer qozun faydalarının saymaqla bitməyəcək qədər çox olduğunu qeyd edir. 
“Tərkibindəki omeqa 3 səbəbiylə ürək-damar dostu qidalar kimi tanınan fındıq və badam, qan laxtalanmasının və aterosklerozun qarşısını alır, qan təzyiqini azaltmağa kömək edir. şəkərli diabetdə ürək xəstəliyi riskini azaldır.
Omeqa 3-dən başqa, fındıqların tərkibində B5, B9 və bor var. B6 vitamini mənbəyi olan qoz immunitet sisteminin gücləndirilməsində və aterosklerozun qarşısının alınmasında mühüm rol oynayır.
Tərkibindəki kalium sayəsində qan təzyiqini aşağı salan xüsusiyyətlərə malik olmaqla yanaşı, anakardiya sinir və ürək əzələlərinin sağlam işləməsini təmin edir.
Bədəni xəstəliklərdən qoruyan, şəkər xəstəliyinin inkişafının qarşısını alan və antioksidant sayılan seleniumun tərkibində olan anakartın da dəmir və D vitamini ilə zəngin olduğu məlumdur” – mütəxəssis vurğulayıb.
Tərkibindəki B1 vitamini ilə qan şəkərini yandırmağa və tərkibindəki B3 vitamini ilə xolesterolu salmağa kömək edən fıstıq, zehni açan xüsusiyyətləri ilə yanaşı, dadı ilə də tanınır.

Xəbər xətti