Beyin insan orqanizminin ən yağlı orqanıdır
Ucnoqta.az xəbər verir ki, bu barədə tibb elmləri doktoru, professor Kirill Proşçayev bildirib.
“Həqiqətən, beynin təxminən 75%-i sudur. Amma onu su istisna olmaqla quru maddə əsasında hesablasaq, beyinin 80% yağ olduğu ortaya çıxır. Ona görə də yağları qida rasionundan xaric edən insanlar səhv hərəkət edirlər: yağ çatışmazlığı olanda beynin işləməsi çətinləşir”, - deyə həkim bildirib.
Onun fikrincə, beyni qidalandırmaq üçün bədənə yağlar, xüsusilə sağlam yağlar, çoxlu doymamış yağ turşuları verilməlidir.
Məsələn, balıq (siyənək, qızılbalıq, skumbriya) və dəniz məhsullarında, bitki yağlarında (kətan, çətənə, zeytun), qoz-fındıq (qoz, püstə, anakardiya), paxlalı bitkilərdə (mərci, lobya) və bəzi digər məhsullar.
Bundan əlavə, mütəxəssisin fikrincə, beynin də effektiv işləməsi üçün şəkərə ehtiyacı var. İstehlak etdiyimiz qlükozanın təxminən 25%-i bədəndə müxtəlif prosesləri idarə etmək və neyrotransmitterlər istehsal etmək üçün beyinə lazımdır.
“Şəkər beyin üçün enerjidir, ona görə də “şəkər ağ ölümdür” ifadəsi tamamilə yanlışdır. Beynin qlükoza ehtiyacı var! Amma bu, təbii ki, o demək deyil ki, biz şəkər yeməliyik.
Tərkibində şəkər olan qidaları (banan, bal və s.) qida rasionunuza daxil etmək vacibdir, lakin onu aşmamaq lazımdır.
Fövqəladə hallarda, beyniniz həddindən artıq məlumat yükündən "donduqda" və hələ də işləmək lazım olduqda, bir parça şokolad və ya dadlı konfet zərər verməyəcək, əksinə, kömək edəcək" - deyə həkim əlavə edib.///Gazeta.ru